Megfeleződött az iraki keresztények száma

Iraki vallási vezetők látogatása Brüsszelben

Lovas István

Brüsszel

                                                              

„Közösségünk korábban egymillió lelket számlált, de ma már csak mintegy félmillót”, mondta  Louis Raphael Sako, a Káld Katolikus Egyház pátriárkája, aki Yohanna Petros Mouche moszuli érsek és Youssif Mirkis kirkuki püspök társaságában tájékoztatta a sajtót brüsszeli látogatásuk alkalmával. Az unió főhadiszállásán elsősorban vendéglátójukkal, Hölvényi Györggyel, az Európai Parlament új KDNP-s képviselőjével, a második Orbán-kormány  egyházügyi államtitkárával tárgyaltak arról, hogy az Európai Unió miként tudna segíteni az iraki keresztények tragikus sorsán.

A káldeusok az első század vége óta élnek abban a térségben, amely most Irak északi része, ahol szunnita muszlim harcosok véres harcok árán igyekeznek az iraki határokon is átnyúló kalifátust létrehozni.

Hölvényi György elmondta, hogy egy kétezeréves keresztény kultúra került végveszélybe Irakban. Hozzátette, az Európai Parlament értékes tájékoztatást kapott a Káld Katolikus Egyház képviselőitől helyzetükről.

Sako pátriárka ismertette, hogy a káld közösség tagjai igyekeznek békében és harmóniában élni muzulmán testvéreikkel, és tragédiának tartanák, ha a polgárháború következtében Irak kettészakadna. A nemzetközi közösségtől az együttérzés kifejezésén és a lelki támaszon túl kézzelfogható segítséget jelentő projektekre is számítanak, mert az általuk lakott területeken megszakadt a víz- és az áramellátás, helyzetük pedig súlyos aggodalomra ad okot.

Lapunk azt kérdezte a pátriárkától, hogy mi a különbség a hívők helyzetében Szaddam Husszein diktátor és az amerikaiak által kezdeményezett megszálló háború után kialakult, puszta létüket fenyegető helyzetben. A pátriárka azt felelte, hogy míg 2003 előtt nem élveztek szabadságot, de biztonságban éltek, most „megkaptuk a szabadságot, viszont nem élünk biztonságban”.

(Magyar Nemzet, 2014. július 11.)

Megosztás: