Lapszemle 2001. áprilisából

Tisztelt Olvasók!

Egy lapszemle általában nem érdekes évtizedek múltán. A legtöbb esemény rég jelentőségét veszíti eddigre. De Lovas István lapszemléiben is jóval többet nyújtott, mint bárki más. Olyan eseményeket kutatott fel páratlan nyelvtudásával, melyeket a fősodratú sajtó elhallgatott vagy egészen másképp tárgyalt. 20 év távolából is érdekes, hogy ő akkor a nemzetközi sajtóból mit tartott fontosnak, azt hogyan foglalta össze tömören, tehát ez is bizonyos szempontból időtálló. Sok eseménynél előre megérezte, hogy annak még komoly jelentősége lesz. És ne feledjük, hogy ez is olyan műfaj volt, amit a magyar sajtóban ő terjesztett el: nyilván szórványosan előtte is létezett, de ő tette napi rendszerességűvé a Magyar Nemzetben, ami aztán olyan erős fegyverévé vált, hogy a Klubrádió és több jobboldali lap is átvette. És akkor is folytatták, amikor eljött a Nemzettől. Persze nem volt olyan érdekes már, hiszen nem mertek rázósabb témákat szemlézni.

Ezek a lapszemlék könnyen elolvashatóak. A legtöbbjében érdekes, hogy azóta mi minden történt abban az ügyben. Azért is érdekesek ezek nekünk, mert Lovas István sokszor ezekből a lapszemlékből dolgozott tovább a hét folyamán és jól mutatja, hogy mennyi nyelvből fordított. Egy ilyen lapszemle mögött többórás munka volt.

K. M.


DAILY TELEGRAPH telegraph.co.uk

Az NTV, az egyetlen független orosz televíziós csatorna saját magáról adott izgalmas közvetítést. A programban látható volt, ahogyan a Gazprom energiaóriás-cég embereit megakadályozták abban, hogy átvegyék a székház irodáit. Az NTV nem ismeri el az új vezetőséget és sikerült megakadályozni az átadást, ami gyakorlatilag azzal járna, hogy a tévéállomás elveszítené függetlenségét és nem sugározhatna olyan műsorokat, amelyek nem lennének a Kreml ínyére, olvasható a konzervatív brit lapban.

THE INDEPENDENT independent.co.uk

Robbanásra kész a Bush alatt ketyegő időjárási bomba címmel a független brit lap arról tudósít, hogy most jelenik meg egy olyan jelentés, amely az időjárás változásának az Egyesült Államokra gyakorolt hatásával foglalkozik. A jelentést a Clinton-kormány rendelte meg. A káros kibocsátásokat korlátozó kiotói egyezményt aláírni nem hajlandó Bush kormány tagadja, hogy a globális felmelegedést a széndioxid kibocsátások okoznák. A jelentés ugyanakkor katasztrofális következményeket tár fel. Városokban vízhiány lép fel. A hó számos síparadicsomból eltűnik. Trópusi betegségek terjednek el az Egyesült Államok déli részén. A tengervíz szintje emelkedni fog és növekszik a Floridán átsöprő forgószelek száma.

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE iht.com

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője felszólította Izraelt, álljon le előkészületeivel ciszjordániai telepek építésére, mert azok provokatívak és gyújtó hatásúak. Izrael újabb 708 ház építésére írt ki pályázatot, olvasható a globális amerikai lapban.

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG nzz.ch

A vezető konzervatív svájci lap budapesti tudósítója hosszú beszámolót közöl Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Verheugen, a bővítésért felelős biztos magyarországi látogatásáról és hogy a két vendég miként méltatta azt az előrehaladást, amelyet Magyarország tett az EU-hoz való csatlakozás irányában. A cikk idézi Verheugent, aki elmondta, lehetséges, hogy az EU-nak 2004-re már magyar biztosa lesz.

A tudósítás végén Kritikus témák alcím alatt azt is megemlíti, hogy Prodi felkérte a magyar pártpolitikusokat, a médiatörvény módosításával érjenek el kompromisszumot a közszolgálati médiumok ügyében. Prodi ugyanakkor meglepődött, hogy a magyar fél diszkriminációról panaszkodott, mivel az EU Magyarországot kergemarha-kórral veszélyeztetett országnak nyilvánította. Orbán Viktor kijelentette: más, veszélyeztetett országgal ellentétben Magyarországon eddig egyetlen kergemarha-kór esetet sem fedeztek fel.

FINANCIAL TIMES ft.com

Robert Wright a brit pénzügyi lapnak a Prodi-Verheugen látogatásból csak a kritikus elemekről számol be Prodi figyelmezteti Budapestet címmel.

THE ECONOMIST economist.com

A brit hetilap a határokon túl élő magyaroknak nyújtandó kedvezményekről úgy számol be, mint amelyekkel a budapesti jobboldali kormány szavazatokat akar nyerni.

2001. április 6.

Lovas István

Megosztás: