Az ismeretlen mészárlás

Hosszan hirdette a külföldi érdekeltségű RTL-klub Frei Tamás hét elején sugárzott adását azzal is, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt 1 millió dollárért tennék el láb alól. A műsor ennek nyomán nyilván sok nézőt vonzott. A korábbi időkben még a közszolgálati televíziós frekvencián megjelenő, nem éppen politikai kiegyensúlyozottságáról megismert Frei valóban megkérdezte Moszkvában, hogy mennyit kóstálna a magyar miniszterelnök megölése. 1 millió dollár – volt a válasz. Nyilván voltak olyan nézők, akik örültek, hogy egy fontos információval lettek gazdagabbak. Nyilván voltak olyan liberális nézők, akik a szólásszabadság kiteljesedése e példáján vidámodtak fel, és nyilván voltak olyanok, akik mindezen felháborodtak. Az utóbbiak közé a Magyar Újságírók Szövetsége semmiképpen nem sorolható. És nyilván voltak – ők a legrokonszenvesebb cinikusok, a krém krémje -, akiknek hiányérzetük volt, mert nem kaptak teljes árajánlatot. Például arra, hogy mennyiért tennének el láb alól egy használt magyar miniszterelnököt. Horn Gyulát. Netán Paskai bíborost vagy Schweitzer főrabbit. Vagy Göncz Árpád volt államelnököt, aki már könnyebb préda lehet, mint amikor még sok gorilla őrizte. Vagy Soros Györgyöt magyarországi látogatása alkalmával. Vagy egy olyan egyszerű embert, mint az RTL-klub kommunikációs igazgatóját. Lehet, hogy az utóbbi vérdíja szezonvégi kiárusítással nem lenne több 700 dollárnál olyankor, amikor Moszkvában a bérgyilkosság-bizniszben sajnálatos szélcsend uralkodik.

A demokratikusan választott magyar vezetők likvidálásának vágya kezd rutinszerűvé válni.

Frei teljesítményének azonban volt egy gigantikus szakmai hibája, amely valahogy elsikkadt az 1 millió dolláros kérdés kiváltotta viharban. A műsorgazda ugyanis beszélt egy rácsok mögé zárt egykori magyar idegenlégióssal is. A kiszolgált légiós elmondta, hogy a franciák által nemzeti ünnepükön is mindig nagyon megtapsolt légiójuk egy százada Afrikában – francia parancsra – tervszerűen kiirtotta egy falu teljes lakosságát, csecsemőkkel, öregekkel. Frei, miután egy akkora sztori robbant az arcába, mint maga az országház, nem vette észre, és továbbsasszézott. Talán a világnak nincs olyan országa, ahol egy pénzét valamire is megszolgáló újságíró ne csapott volna le erre a közlésre azzal a kérdéssel, hogy melyik afrikai országban történt, melyik falu lakosságát irtották ki és mikor? Ugyanis mivel a légiós meglehetősen fiatal ember, az emberiségelleni bűnt csakis az utóbbi 15 év során követhették el. Nem előbb. Márpedig tudtunkkal azóta, hogy a franciák másfél millió algériait és többszázezer vietnámit küldtek másvilágra egykori gyarmataikon, ilyen mészárlást még nem követtek el. Ugyanakkor nem valószínű, hogy az idegenlégiós hazudott volna, hiszen ki vállalna magára csakúgy szórakozásból a népirtás iszonyú bűnét? Sokkal inkább arról lehet szó, hogy a légiós véletlenül egy mai Oradourról vagy Lidicéről rántotta le a leplet, azzal a különbséggel, hogy Lidicében az SS parancsára a 16 éven aluliakat megkímélték, szemben ezzel a talán Közép-Afrikában, talán a Csád köztársaságban, talán máshol elkövetett mészárlással, amiért senkit eddig nem állítottak se francia, se nemzetközi bíróság elé.

A válasz természetesen nem csak a magyar, de a francia, sőt a világ nyilvánosságát is érdekelné. A válasz világsztori lenne. De Frei elsiklott fölötte. Hogy például a francia hírügynökségnek, az AFP-nek mi a valódi véleménye itteni liberális kollégái teljesítményéről, az már abból is látható, hogy fülük botját sem mozgatták az RTL-klub szenzációs leleplezésére. Az AFP-nél tudják, ami innen balliberális körökből kitüremkedik, az ellenőrizhetetlen és értéktelen. Ugyanis, ha egy ilyen közlés egy brit televízióban hangzott volna el, az AFP londoni irodája garantáltan nem marad tétlen és másnap a világlapok ezzel vannak tele.

De ez már egy mellékkérdés. Különben is, lehet, hogy az AFP és a többi hírügynökség nem is figyel oda, mik hangzanak el nálunk. Például arra, hogy mennyiért lehet magyar miniszterelnököt öletni, ugyanis abból némi extrapolálással ki lehetne számolni, mennyit ér például Jospin francia miniszterelnök élete is egy moszkvai bérgyilkosnak. A lényeg az, hogy az itteni tudósítók dolgozhassanak következő történetükön, melynek lényege, hogy itt a balliberálisok rettegnek, mert az Orbán kormány szerintük diktatúrát vezetett és vezet be.

És még egy dolog. A balliberálisok szerint a sajtóban a válaszadás joga is – bármilyen hihetetlen – fenyegeti a demokráciát. Úgyhogy most balliberális módon és kivételesen nem adunk teret olyan véleményeknek, amelyek a most elhangzott jegyzetet netán bírálnák. Nem akarjuk ezzel sem azt az Orbán-diktatúrát növelni, amelyet itt azok látnak, akik vagy akiknek szülei negyvenöt éven át élvezték egy emberellenes diktatúra előnyeit.

Lovas István
(2001. április)

Megosztás: