„Orbán felemelkedése Európában: Magyarország az alternatív modell”

E címmel közölt cikket az euroszkeptikus Stopeuro.news hír- és véleményportál.

Az értékelést ezzel a két mondattal foglalják össze: „Orbán Viktor az utóbbi években Európa egyik legfontosabb vezetője lett. És üzenete most kezdi átitatni az egész kontinenst”.

Ennek egyértelmű jele Janez Jansa, Orbán Viktor szövetségesének szlovéniai győzelme. A visegrádi csoportnak már új szövetségese van Ljubljanában.

Ez a győzelem nagy részben a magyar miniszterelnök érdeme, aki nemcsak azt tudja, miként kell a tiltakozási hullámot meglovagolni – elsősorban migránsügyben –, de azt is, hogyan legyen a részese a politikai vitáknak.

Egyértelmű üzenetek, egyszerű szavak, mély jelentések. Mint utolsó üzenete a szlovén népnek: „Szavazzanak a nemzet túlélésére!”

A Jansa-ügy emblematikus olyan tekintetben, hogy Orbán miként követ egy igen világos irányvonalat. A cél olyan információs rendszer kialakítása, amely alternatívája a fősodratú médiának.

A cikk elutasítja, hogy úgy értelmezzék az Orbán Viktorhoz közelálló üzletemberek médiavásárlását Szlovéniában és Macedóniában, mint azt legutóbb a New York Times tette, azaz manipulációként, hiszen csak egyoldalú manipulációról beszélni felületes dolog. Két egymással szemben álló blokk van, amelyek a nekik tetsző információkat akarják közvetíteni.

A média használata a balkáni országokban csupán kis része Orbán felemelkedésének az európai kontinensen, és nagyon leegyszerűsítő lenne, ha valaki ennek alapján próbálná megmagyarázni a magyar miniszterelnök sikerét.

A lényeg az, hogy a magyar vezető olyan érdek- és politikai szövetségi hálózatot alakít ki, amely nem Európa „kellemetlen” vezetőjévé teszi, hanem valóságos szimbólummá.

Folytatás:

http://demokrata.hu/hir/kulfold/orban-felemelkedese-europaban

/A mellékelt fotón Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök látható/

 

Megosztás: