Kiderült: Washington meg akarta akadályozni Putyin bécsi látogatását

/Echo TV nemzetközi sajtószemléje/

A német képviselőházban tegnap vezették be az egyperces kérdés-felelet formát, amelynek során képviselők Angela Merkel kancellárhoz kérdést intézhettek, amire ő válaszolt, de utána visszakérdezni nem lehetett. A brit The Times napilap az eseményről készített tudósításában azt írta, az Alternatíva Németországért párt frakcióvezetője azzal vádolta a kancellárt, hogy „iszlamistákat, nemi erőszakolókat, késlóbálókat és terroristákat importált”. Két képviselő azért bírálta, mert nem hajlandó szorosabb kapcsolatokat kialakítani Oroszországgal.

Az orosz Sputnik News hírügynökség német nyelvű szolgálata arról számol be, hogy noha Richard Grenell, az új berlini amerikai nagykövet dicsérte Sebastian Kurz osztrák kancellárt és támogatását fejezte ki iránta, a háttérben az Egyesült Államok korábban erős nyomást fejtett ki,  hogy igyekezzen megakadályozni Vlagyimir Putyin elnök keddi, bécsi látogatását. Erről Gerhard Mangott, az innsbrucki egyetem professzora beszélt a német közszolgálati Deutsche Welle adónak. Putyin látogatása kellemetlenül érintett számos európai és amerikai szakértőt is, mert ez szembe ment azzal a dogmatikus állításukkal, hogy Oroszország elszigetelődött „a civilizált világban”. A cikk kiemeli, hogy Kurz kancellár nem mutatott félelmet a washingtoni háborús héjáktól és nyíltan kijelentette, a jövőben fellép az Oroszország elleni szankciók leépítéséért. Brüsszelben tartanak  attól is, hogy Kurz ezt a politikát fogja folytatni, amikor Ausztria július elsején fél évre átveszi az Európai Tanács irányítását.  Brüsszelnek és Washingtonnak szintén nem tetszett, hogy a Gazprom energiakonszern az osztrák ÖMV vállalattal 2040-ig kötött földgázszállítási megállapodást.

A svéd Svenska Dagbladet napilap arról ír,  hogy a stockholmi metrórendszer négy állomásán a jegyellenőrök csak rendőri biztosítás mellett merik végezni munkájukat. Az egyik ellenőr így fakad ki: „Elegem van a politikusokból, akik azt állítják, nincsenek no-go zónák, miközben a lábukat se tették be oda.” A cikk közli, négy olyan metró állomás van, ahol az ellenőrök a rendőrök jelenléte nélkül nem végezhetik el feladatukat. Ugyanakkor hiába kéri a közlekedési felügyelőség, a rendőrség a szűkös forrásokra hivatkozva nem hajlandó  metró-rendőrség felállítására.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: