Az osztrák közszolgálatnak kínos Putyin-interjú az orosz elnök mai, bécsi látogatása előtti napon

/ECHO TV nemzetközi sajtószemléje/

Az olasz Il Fatto Quotidiano nevű olasz hírportál arról számolt be, hogy Matteo Salvini az új olasz kormány belügyminisztere elmondta, hétfőn telefonhívást kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől és arról beszéltek, hogy együtt fogják megváltoztatni az Európai Uniót.

A Kreml nevű, hivatalos orosz elnöki portálon angol nyelven, a vezető osztrák lap, a Die Presse német nyelven teljes egészében közzétette azt az interjút, amelyet Putyin elnök mai, szám szerint hatodik bécsi látogatása alkalmával adott az osztrák közszolgálati televíziónak és amely azt tegnap sugározta. Az interjút készítő Armin Wolf folyamatosan félbeszakította Putyint, amikor az olyan, számára kínosnak hangzó érveket hangoztatott, amelyeknek a fősodratú médiumok eddig csak az ellenkezőjéről tájékoztatták a nyugati nyilvánosságot. Az orosz elnök folyamatosan kérte, hallgassa végig, amit mond, ha már kérdezi. Így elmondta, hogy Oroszország egyáltalán nem érdekelt az Európai Unió megosztásában, mert érdeke pontosan az ellenkező: egy egységes és prosperáló Európai Unió fennmaradása, mivel az EU Oroszország legnagyobb kereskedelmi és gazdasági partnere. Visszautasította, hogy kormánya bármilyen európai szélsőjobboldali pártot támogatna. Amikor Armin Wolf arra kérdezett rá, miért lett volna érdeke Malajziának Oroszországot vádolnia, hogy Oroszország keze van az Ukrajna fölött lelőtt utasszállítógép katasztrófájában, Putyin azzal felelt, talán el kellene olvasnia a maláj kormány hivatalos nyilatkozatát, amelyben leszögezik, semmi nem utal Oroszország bűnrészességére a lelövésben. Visszautasította azt a vádat, hogy a Krím félszigetet Oroszország megszállta és leszögezte, a félsziget népe 90 százalékos részvétellel szavazott arra, hogy Oroszországhoz akar visszatérni. Arra a kérdésre,  hogy az orosz kormány miért avatkozott be kibertámadásokkal nyugati országok belügyeibe, Putyin azzal felelt, hogy egy szentpétervári vendéglős ilyen hekker-kísérleteit ne keverjék össze az orosz kormánnyal.

Néhány hete foglalta el hivatalát Berlinben Richard Grenell, az új amerikai nagykövetet, de máris botrányt okozott. A Merkel-kormányt bírálta, Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellárt az égig dicsérte, rocksztárnak nevezte és közölte, hivatalában következetesen támogatni fogja a konzervatív erőket Európában.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

 

Megosztás: