A tavalyihoz képest 12 x annyi migráns a balkáni úton

/EchoTV sajtószemléje/

A liberális német Die Zeit hetilap hírportálja arról számol be, hogy az ENSZ menekültügyi hivatala adatai szerint tavalyhoz képest tizenkétszeresére nőtt azon, általa „menekülteknek” nevezettek száma, akik Törökországból a balkáni útvonalon igyekeznek Nyugat-Európa felé.

x

Az Európai Bizottságnak a 2021-2027-re vonatkozó, tegnap bejelentett költségvetési terve több mint 30 milliárd dollártól fosztaná meg Közép- és Kelet-Európa országait, és adná oda a dél-európai országoknak. Ez a pénzügyi manőver még inkább növelheti az úgynevezett „régi” és „új” uniós tagországok közötti feszültséget, áll az orosz Sputnik News hírügynökség francia szolgálata jelentésében. Ennek a megvonásnak a legnagyobb vesztese Lengyelország és Magyarország lenne.

x

Magyarországon 3,8 százalékra esett a munkanélküliség aránya, adja hírül a francia jobboldali Le Figaro napilap. Ilyen alacsony még soha nem volt az állástalanok aránya. Tavaly ugyanekkor az még 4,6 % volt.

x

A szlovákiai Nagymihályiban négy tizenéves kapott kanyarót. Az egészségügyi hatóság jelentése szerint közülük hárman már ezzel a fertőzéssel érkezett az Egyesült Királyságból, jelenti az angol nyelvű szlovák The Slovak Spectator napilap. A hatóságok most megelőző oltásokat adnak e fertőző betegség terjedésének megakadályozására.

x

A Fehér Ház azon meglepetésszerű döntése, hogy mégis védővámokat vet ki és egyéb szankciókat alkalmaz Kína ellen, veszélyezteti az e hét végére tervezett amerikai-kínai megbeszélések megtartását, jelenti az amerikai Wall Street Journal gazdasági-politikai napilap.

x

A független amerikai, videós hírszolgálattal ellátott Real News hírügynökség a Harvard Egyetem most nyilvánosságra hozott tanulmányát idézi, amelyből kiderül: a  puerto-ricoi hatóságok szándékosan tagadták el az Egyesült Államokhoz tartozó szigetországot tavaly szeptemberben ért Maria hurrikán halálos áldozatainak valós számát, ami, mint most kiderült, 4645 volt, azaz tízszer több, mint amit hivatalosan megadtak.

x

A vezető német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung idézi Heinz-Christian Strache alkancellárt, aki azt követeli, az Európai Unió reformálja meg azt a szabályt, amely szerint egy uniós állampolgár azon tagországban telepedik le, ahol neki tetszik. Ez károkat okoz Ausztriának, ahol a helyiek helyett inkább a külföldieket alkalmazzák olcsóbb bérért.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: