Levél György Zsombornak, a Magyar Hang főszerkesztőjének: előfizetek, ha…

Tudod jól, hogy szakmai „ártalom”: jobban tájékozódni akaró újságíróknak illik elolvasni az országos politikai napilapokat (is), a fontosabb hetilapokkal együtt.

Mivel nem szerkesztőségben ülök, így ezekre mindig igyekszem is előfizetni.

Miután a Magyar Nemzet megszűnt, elárulom neked, hogy a Magyar Hang („Polgári hetilap”, „A túlélő Magazin”) névvel megjelenő, általad vezetett hetilapra csak akkor fogok előfizetni, vagy akár annak példányait megvenni, ha egy apró engedményt teszel a tárgyilagosság irányába lépve.

Azt hiszem, nyugodtan közvélekedésnek mondhatjuk, hogy az újságírás szempontjából előnyös, azaz ellenzéki helyzetbe kerülő Magyar Nemzet a tulajdonos- és irányváltás után azért vesztette el látványos gyorsasággal előfizetői több mint felét, mert – elsősorban – a lapban megjelent cikkek gyűlölettől habzó címei miatt sokan képtelenek voltak azt a kezükbe venni.

Ráadásul amikor egy újság ismételten a címoldalon a hajtás fölött a szalagcímében a feltételes módot jelző „hat-het”-tel próbálta kéretni magát, minden elfogadható színvonal alá esik.

Képzeld, miként reagálnál te egy kormányközeli lapra, amelyik ilyen helyen például azt hirdetné: „A Magyar Nemzet vezetése kifoszthatta a City Bank Váci utcai bankautomatáját”. Ami után „névtelenségüket kérő” „szakemberek” nyilatkoztak volna, hogy mindez teljesen lehetséges.

De most ezen is tegyük túl magunkat.

Borítsunk csadort minderre.

Egyetlen cikk kivételével. Amelyet csak átvettetek, de nagyon lelkesen.

Ez pedig a korábbi tulajdonos irányítása alatt álló Figyelő hetilap azon „szakértői” cikke volt, mely szerint a kínai Új Selyemút részét képező Belgrád-Budapest expressz tehervonal szörnyű üzlet, mert csak 2400 év múlva lesz nyereséges.

Amennyiben engem e-mailen biztosítasz arról, hogy tévedtetek, amiért kritikátlanul vettétek át e „jóslatot” és lehet, az már 2300, sőt 1826 év év múlva is nyereséget hozhat, meg fogom vásárolni a heti Magyar Hangot.

Ugye elismered, hogy ez gáláns ajánlat, hiszen véleményem szerint ez a projekt roppant mértékben segíti majd a magyar-kínai kapcsolatok fejlődését, a kétoldalú kereskedelem fellendítését beleértve, és így az akár már az első évben is nyereséges lehet, holisztikusan tekintve e kapcsolatok üzleti részének egyenlegét?

Megosztás: