Macron barátkozása Trumppal visszaütött Franciaországban

THE NEW YORK TIMES

Emmanuel Macron elnöknek Trump irányába mutatott, kitüntetően meleg barátsága   visszaütött otthon, mert az amerikai elnök nagyon népszerűtlen Franciaországban.

Az állandó kézfogások, ölelések,  Trump korpalepöckölése Macron öltönyéről nagyon nem tetszett a franciáknak és egymás  után érik a bírálatok politikai ellenfeleitől.

Mindennek politikai eredménye nulla volt. Sőt.

Daniel Fasquelle az ellenzéki jobbközép párt parlamenti tagja elmondta, „Franciaország prostituálta és megszégyenítette magát” Amerika előtt.

Clémentine Autain, Macron baloldali ellenzéki pártjának tagja azt mondta: „Franciaország olyan partnert szeret, amely a világbékét tekintve veszélyes partner”.

A politikusnő hozzátette: „Franciaországnak az öklével kellene vernie az asztalt, nem pedig udvarolni mennie Donald Trumphoz”.

A franciáknak jobban tetszett az a hűvös mód, ahogyan Merkel viselkedett Trumppal. /Ami egyébként igazságtalan, mert Merkelt utálja Trump és a kancellár varangy tudta, hiába negédeskedik./

Trump makacsul ellenállt Macron kérelmeinek. Mint az Iránnal kötött atommegállapodás vagy a klíma egyezmény ügyében.

A  vezető amerikai lap megkérdezett egy alacsonyabb beosztású köztisztviselőt is, aki azt mondta: „Macron beállása Trump mögé katasztrofális.. Nem csak nem tudott nemet mondani, de törlőrongyaként szolgált.”

  1. C. Icart, tudományos cikkek nyugdíjas írója azt mondta, a feudális korban viselkedtek így a hűbérurak előtt.

A Le Figaro lap által megrendelt Odoxa felmérés szerint a franciák 55 %-a utasította el Macron magatartását Trumppal irányában.

Macron viselkedését illető kérdésekre olyan válaszok jöttek, hogy „csúszómászó”, stb.

 

Megosztás: