Az USA blokkolta az ENSZ BT felhívását az izraeli tömegmészárlás kivizsgálására

(EchoTV sajtószemle)

A világ legnagyobb hírügynöksége, a kínai Hszinhua a Gázai-övezetből jelenti, hogy a tegnapi tüntetések során az izraeli erők 58 palesztint öltek meg, 2772-öt sebesítettek meg. A megöltek közül hét gyermek és a sérültek közül 54 állapota válságos. A március 30-a óta tartó  tüntetéseknek eddig 104 halálos áldozata van és 12 ezren sérültek meg.

x

A vezető francia lap, a Le Monde szintén helyszíni tudósításban, „Pezsgő Jeruzsálemben, vér Gázában” alcímmel számol be a tegnapi vérontásról. Megszólaltat egy idős palesztint, aki elmondta, az amerikaiak által is átvett izraeli propaganda hazugság, hogy a földjükről 70 évvel ezelőtt elűzöttek hazatérése jogáért rendezett tüntetéseket a Hamasz szervezi. Egy másik elmondta, „ha meg is ölik nemzedékünket, egy másik lép helyébe. A palesztinokat mindig feláldozták jogaikért való harcuk során.” Egy harmadik pedig a ma tartandó tüntetésre is utalva kijelentette: a megöltek csak növelik a palesztinok dühét és a gyilkos Izraelről, mint bűnös államról alkotott képüket.

x

A brit The Independent napilap ugyancsak a gázai övezetből küldött tudósítását azzal kezdi, hogy a palesztinok lemészárlása brutális gúnyt űz Donald Trump amerikai elnök azon kijelentésével, hogy az új amerikai nagykövetség tegnapi, jeruzsálemi megnyitása része a világ egyik legkezelhetetlenebb problémájára irányuló megoldásnak. Abbasz palesztin elnök a tegnapiakat tömegmészárlásnak nevezte és mára általános sztrájkot hirdetett. Az ENSZ emberjogi biztosa a gyilkosságokat megrázónak és felháborítónak nevezte.

x

A Gulf News, az Egyesült Arab Emirátusok vezető napilapja arról számol be, hogy az Egyesült Államok tegnap blokkolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azt a közleményét, amely a gázai erőszak független vizsgálatát szorgalmazta volna, és amely a Biztonsági Tanács mély felháborodását és szomorúságát tartalmazta a történtek miatt.

x

A vezető angol nyelvű török napilap, a Hürriyet Daily News arról tudósít, hogy Erdogan török elnök konzultációra visszahívta washingtoni és tel-avivi nagykövetét és három napos gyászt rendelt el a gázai határnál megölt tüntetők emlékére.

x

A Volvo autógyár fő tervezője egy interjúban beismerte, Kínában gyártott autóik jobb minőségűek az Európában gyártott autóiknál, mert Kínában nem alkalmaznak annyi robotot, jelenti a Russia Today angol nyelvű szolgálata.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: