Nyílt lázadás? Európa jelzi, hogy az Iránt szankcionáló, számára is káros USA-ból elege van

/Hétvégi pro bono publico nemzetközi sajtószemle/

RUSSIA TODAY

Francia, német és brit cégek milliárdokat veszthetnek beruházásban és kereskedelemben, ha be kell tartaniuk azon szankciókat, amelyeket az USA hamarosan újra indít Irán ellen.

Az uniós tagországokat nagyon feldühítette, hogy Trump felrúgta az Iránnal kötött nemzetközi atommegállapodást.

A francia gazdasági miniszter kemény szavakat használt. Bruno Le Maire megkérdezte: „Azt akarjuk, hogy az Egyesült Államok legyen bolygónk gazdasági rendőre? Vagy nekünk, európaiaknak vannak gazdasági érdekeink…? … Olyan vazallusok akarunk lenni, akik engedelmeskednek Amerika döntéseinek, miközben belecsimpaszkodunk nadrágjába?”

Hozzátette: „Itt az idő valamennyi európai országnak, hogy nyissák ki szemüket.”

A jelentés emlékeztet: az USA 8,9 milliárd dollár büntetést szabott ki a francia BNP bankra, amiért Iránnal üzleti kapcsolatban maradt. 2014-ben a BNP beleegyezett, hogy kifizeti a pénzt, nehogy bíróság elé vigyék az amerikai szankciók megsértéséért. /Kérdés az olvasóknak: Önök szerint melyik ország „nyomta” Washington e téren is? Kitalálták…/

x

Obama kormányának volt tagjai javasolják: az európai országok  utasítsanak ki amerikai diplomatákat

THE FREE BACON

A New York Times véleményrovatában az Obama-kormány két volt tisztségviselője arra szólította fel az európai országokat, hogy szövetségesük, az Egyesült Államok diplomatáit utasítsák ki megtorlásul azért, mert Donald Trump elnök otthagyja az iráni atommegállapodást.

„Európának nem kell Trump lábtörlője lennie”, írta Steven Simon és Jonathan Stevenson. Az előbbi a Nemzetbiztonsági Tanács Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős igazgatója, míg Stevenson a politikai-katonai ügyek regionális igazgatója volt.

x

Izrael az USA-t bele akarja provokálni Irán elleni háborúba

SPUTNIK NEWS

Mark Sleboda nemzetbiztonsági és politikai elemző a Sputnik Newsnak nyilatkozva elmondta, az Izrael és Szíria közötti erőszak legutóbbi eszkalációja azt mutatja, hogy Izrael Iránnal konfliktust akar kezdeni és amerikai támogatást keres egy nagyobb hadjárathoz.

Kijelentette:

„Washingtonban sok-sok neokon veszi körül Trump elnököt, akik ugyanazt akarják és teljesen készen állnak arra, hogy ezt a nótát fújják.”

 

Megosztás: