„Trump nukleáris csapást mért Európa Iránt illető álmaira”

„Trump nukleáris csapást mért Európa Iránt illető álmaira” címmel számol be az amerikai Politico Brüsszelben szerkesztett kiadása arról, hogy az amerikai elnök tegnap felrúgta az Iránnal kötött többhatalmi nemzetközi nukleáris megállapodást. Az azt aláíró és megőrizni akaró európai vezetők szerint ők a megállapodás megőrzése, azaz a világbéke mellett állnak. A portál hozzá teszi, nincs más megállapodás, amin az EU diplomatái ennyit dolgoztak volna és amire ennyire büszkék lennének.

x

Az orosz TASSZ hírügynökség New Yorkból jelenti, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a világ valamennyi nemzetét arra hívta fel, hogy támogassák az Iránnal kötött nukleáris megállapodást azután, hogy azt az Egyesült Államok felmondta.

x

Trump elnököt nem csak külföldön, de belföldön is támadják mind az ellenzéki Demokrata Pártból, mind saját pártjának, a Republikánus Pártnak a törvényhozói, amiért felrúgta az Iránnal kötött atommegállapodást, mert azzal elidegeníti európai szövetségeseit és semmivel nem növeli Amerika biztonságát. Dick Durbin demokratapárti szenátor Trump döntését „történelmi méretű hibának” nevezte, idézi őt a Russia Today.

x

Hasszan Ruhani iráni elnök kijelentette, országa feltételesen a megállapodáshoz tartja magát a többi aláíróval és hangsúlyozta, Irán az atomegyezmény minden pontját teljesítette, míg az Egyesült Államok a maga részéről ezt soha nem tette, idézi őt a Tehran Times, Irán vezető angol nyelvű lapja.

x

A francia Le Figaro napilap „Izrael tapsol, Európa konstruktív akar maradni” címmel arról számol be, hogy Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság  ma közölte, továbbra is az iráni megállapodáshoz tartják magukat, de dolgoznak annak kibővítésén.

x

„Trump pusztító gépezete” címmel ír a német Frankfurter Allgemeine Zeitung arról, hogy az amerikai elnök és az észak-koreai vezető találkozója előtt vajon mit gondol Kim Dzsong-un Donald Trump szavahihetőségéről, vagyis hogy leszerelje-e nukleáris fegyvereit, amikor Washington felrúgta az Iránnal kötött egyezményt és újra életbe lépteti a Teherán ellen felfüggesztett szankciókat.

x

„Trump eddigi legostobább döntése” címmel ír a témáról a New York Times, hangsúlyozva, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségtől az amerikai hírszerzésen át az ENSZ Biztonsági Tanácsáig állítják: Irán a megállapodás minden pontját betartotta.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: