„Orbánnak még soha nem volt nagyobb játéktere”

/EchoTV sajtószemle/

„Orbán Viktornak soha nem volt még nagyobb játéktere” címmel a német Die Welt napilap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky cikkében hangsúlyozza, a miniszterelnök újabb választási győzelme  jelzést jelent Berlinnek. Szűk körben Orbán Viktor azt is mondta, írja Kálnoky, hogy „Most már azután valóban kormányozhatok”. Berlinben arra várnak, hogy a miniszterelnök  olyan döntéseket hoz, amelyek arra utalnak,  hogy a két kormány közötti fagyos kapcsolatok jobbak lesznek. Orbán Viktor a választások után kijelentette: „Akkor tudjuk megmondani, hogy nekünk milyen álláspontunk van Németország irányában, ha megismerjük a német álláspontot Magyarország irányában.”  Orbán Viktor a maga részéről elvárja, hogy Merkel kancellár kevesebb bírálja Magyarországot, vége legyen a menekültkvótákkal kapcsolatos vitáknak és támogassa a visegrádi négyek együttműködését.

x

Az osztrák balliberális Der Standard napilap folytatja a német sajtóban már sokszor visszhangzott aggodalmakat arról,  hogy a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet csúnya bizonyítványt állított ki a sajtószabadság magyarországi és szlovákiai helyzetéről. A lap ismerteti: erről most Bécsben vitafórumot rendeztek, és azon Gergely Márton, az Orbán Viktor által bezáratott Népszabadság volt főszerkesztőhelyettese kijelentette, Magyarországon „kicsinálták” az egész médiakörnyezetet és a kormányoldal médiája, beleértve a közrádiót és köztévét, vonal hű álhíreket terjeszt. Amihez most sajtószemlét sugárzó szerepünkből kilépve jelentsük ki: a Der Standard azon nem vonalhű álhírét épp az imént terjesztettük, miszerint Orbán Viktor zárta be a Népszabadságot, nem pedig annak osztrák tulajdonosa, miután e lap példányszáma még ellenzékben is rohamosan csökkent, és így csak veszteséget termelt.

x

A svájci állami adó interjút készített Meret Baumannal, a Neue Zürcher Zeitung nevű vezető svájci lap bécsi székhelyű, de Magyarország figyelésével is megbízott újságírójával, aki arról panaszkodott, hogy a Magyar Idők egy cikke a vádlottak padjára ültetette több budapesti tudósítóval együtt, mert tényellenőrzés nélkül visszhangozzák az ellenzék állításait. Kijelentette: „Orbán Viktor csak konfliktus üzemmódban tud működni, szüksége van ellenfélre, akivel harcolhat”.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: