Izrael háborúra készül Iránnal

(EchoTV nemzetközi sajtószemléje)

„Izrael háborúra készülődik Iránnal” címmel az amerikai NBC tévéhálózat arról számol be, hogy a vasárnap a Szíria nyugati részében lévő Hama városa elleni izraeli légicsapás, amelyben két tucat iráni katona is életét vesztette, a legfrissebb jele, hogy Izrael és Irán között nyílt háború kezdődik, idéz a riport három, névtelenül nyilatkozó vezető amerikai tisztségviselőt.

Az Izrael Hayom nevű izraeli hírportál angol nyelvű kiadása arról jelent, hogy a Kneszetben új törvényt fogadtak el, amely felhatalmazza a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, hogy a kabinet jóváhagyása nélkül hirdessenek háborút vagy indítsanak nagyobb katonai hadműveleteket. Eddig mindez az izraeli kabinet feladata volt.

Franciaország jelentősen kiépítette katonai jelenlétét Szíriában, írja a független német Deutsche Wirtschafts Nachrichten gazdasági-politikai hírportál. Különleges kiképzésű francia egységek hadviselésbe kezdtek Észak-Szíriában azzal a meghirdetett céllal, hogy a terroristák ellen harcolnak. Ez azt jelenti, hogy a nyugati szövetség továbbra is hívatlanul részt akar venni a szíriai háborúban. Ugyanakkor Szíria keleti részén az amerikai katonák által támogatott kurd fegyveres erők Szíria keleti részén négy falu fölött vették át uralmukat, elűzve onnan a szíriai katonákat. A falvak olajban gazdag térségben fekszenek, teszi hozzá a cikk.

A perzsa Fars hírügynökség angol nyelvű szolgálata arról számol be, hogy az Egyesült Államok és Franciaország új katonai konvojokat indítottak útnak Irakból a szíriai Aleppo megyétől észak-keletre fekvő Manbizds városába, ahol kurd milicisták várják őket.

A független német JournalistenWatch nevű hírportál idézi Bostjan Sefic szlovén államtitkárnak a német médiában elhallgatott figyelmeztetését, hogy ötvenezer migráns halad az Európai Unió felé a balkáni úton.

A vezető német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung arról számol be, hogy Mahmud Abbasz palesztin elnök tegnap az Izrael által megszállt Ciszjordániában fekvő Ramallah városában tartott beszédében azt az antiszemita kijelentést tette, hogy a zsidók nem az antiszemitizmus miatt lettek a holokauszt áldozatai, hanem szociális magatartásuk, így pénzkölcsönzésük miatt.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: