A nyugati szankciók tönkreteszik Szíriát

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje)

„Szíria és a Nyugat: hogyan teszik tönkre a szankciók az egész országot” címmel a független német gazdasági-politikai hírportál, a Deutsche Wirtschafts Nachrichten  felháborító képmutatásnak tartja, hogy miközben Brüsszelben úgynevezett adakozási konferenciát rendeznek Szíria ügyében, addig egyetlen szó nem esik arról az iszonyatos szenvedésről, amit Szíria népének okoz a Nyugat ellene életbe léptetett szankciói. Az amerikaiak által a Szíriával történő kereskedelemre vonatkozó szankciók megszegőinek a büntetése például fél millió dollár és 20 év börtönbüntetés.

*******

Az Euractiv brüsszeli hírportál az uniós szíriai donorkonferenciáról tájékoztatva közli, az Egyesült Államok egyetlen dollárt nem ígért Szíria megsegítésére.

*******

Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkari parancsnokság műveleti központjának vezetője elmondta, hogy a Szíriában a múlt héten vizsgálatot folytató, a Vegyifegyerek tiltását ellenőrző szervezet megerősítette, semmiféle vegyi fegyvert nem talált a Damaszkuszi Barzeh kutatási központban, amelyet rakéták pusztítottak el azon amerikai indoklással, hogy ott vegyi fegyverek találhatók. Rudszkoj hozzátette, több ezer ember halhatott volna meg, ha az amerikaiak által vezetett koalíció által bombázott létesítményekben valóban lett volna vegyi fegyver, jelenti a Sputnik orosz hírügynökség.

******

A New Yorkban szerkesztett, a keleti világrésszel foglalkozó Epoch Times hírportál német nyelvű oldala arról számol be, hogy Törökországban az elmúlt hónapban igen erőteljesen megemelkedett az országba Afganisztánból menekültek száma. Süleyman Söylu belügyminiszter tegnap azt mondta, az év eleje óta 30 ezer afgán érkezett Törökországba, szemben a teljes múlt évi 45 ezerrel.

******

Az Egyesült Államok durván megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy betört a Seattle-i orosz konzulátusba, jelenti a Russia Today orosz tévéhálózat angol nyelvű szolgálata. A konzulátust még a hét elején ürítették ki és zárták be a Washingtonból jött utasításnak megfelelően, amely része volt az Egyesült Államokból kiutasított 60 diplomatára vonatkozó döntésnek. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint az oda behatoló amerikai hatóságok semmiféle törvénytelenséget  nem követtek el és nem sértették meg a diplomáciai immunitást.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

 

Megosztás: