A munkanélküliség felszámolásában Svédország rosszul, Magyarország nagyon jól teljesít

A jobboldali, szociálkonzervatív svéd Samtiden hír- és véleményportál ezzel a címmel mutatta be, hogy Svédországban rosszul alakul a munkanélküliségi trend: „Foglalkoztatottsági fiaskó Löfvennek, foglalkoztatottsági siker Lengyelországnak és Magyarországnak”.

A portál szerkesztősége azzal foglalta össze a cikk mondanivalóját, hogy a tömeges bevándorlást meggátló országok alacsonyabb munkanélküliséget tapasztalnak, miközben Svédország „sziklaként” zuhan a munkanélküliségi rangsorban.

A svéd gazdaság általában jól áll – állítja a kormány saját tavaszi költségvetési jelentésében. Csakhogy a hosszú távú trendek nem pozitívan alakulnak. Így például Svédország igen messze áll Stefan Löfven kormányfő legfontosabb ígéretétől, amelyet miniszterelnökké választásakor mondott. Azt, hogy „nálunk lesz Európa legalacsonyabb munkanélküliségi aránya”.

A trend éppen az ellenkező irányba halad. Svédország zuhan a foglalkoztatottság szerint besorolt országok listáján.

Az európai országok munkanélküliségi adatait bemutató Eurostat 2014 szeptemberi adatai szerint – vagyis akkor, amikor a Löfven-kormány megkezdte hivatali működését – Svédország a 12-ik helyen állt a legalacsonyabb munkanélküliséget mutató országok listáján. Ekkor 7,8 százalékos volt a munkanélküliség a 15 – 74-éves korosztályban. A 2018 januári adatok viszont borzalmas bizonyítványt állítanak ki a Löfven-kormánynak. Annak ellenére, hogy a munkanélküliség aránya 6,5 %-ra csökkent, Svédország jelenleg a 17-ik helyre esett vissza a 28 uniós tagország listáján.

Folytatás:

https://magyaridok.hu/kulfold/a-munkanelkuliseg-felszamolasaban-svedorszag-rosszul-magyarorszag-nagyon-jol-teljesit-3009340/?utm_source=Napi+h%C3%ADrlev%C3%A9l+a+Magyar+Id%C5%91k+kiemelt+h%C3%ADreir%C5%91l&utm_campaign=0b0529acb0-hirlevel&utm_medium=email&utm_term=0_4fe27455be-0b0529acb0-181179461

 

Megosztás: