„Aszad ellen vagytok? Keresztényeket gyilkoltok le!”

/ECHO TV nemzetközi sajtószemléje/

Míg a demokratikusan lebonyolított magyarországi választások eredménye miatt megrendezett budapesti  szombati tüntetésről világszerte több száz sajtótermék számolt és számol be, arról alig szól híradás, hogy tegnap, vasárnap, több százezren tüntettek Barcelona belvárosában a katalán tartomány függetlenségét követelő, őrizetbe vett politikusok szabadon bocsájtása érdekében. A vezető amerikai lap, a New York Times az erről szóló tudósításában ismerteti, a tüntetők  katalán zászlókat lengettek és egy óriási molinó mögött sorakoztak fel, amelyen katalán nyelven ez volt olvasható: „A jogok és a szabadság, a demokrácia és az egység érdekében engedjék őket haza!”.

A budapesti tüntetésről a Tagesspiegel nevű német lap „Félelem Orbán bosszújától” főcímmel és „Tízezrek tüntetnek Magyarország kormánya és azon törvénycsomag ellen, amellyel a kormány George Soros amerikai milliárdos és holokauszt-túlélő ellen akar eljárni” alcímmel tudósít.

A francia France24 globális tévéállomás angol nyelvű szolgálata arról számol be, hogy több ezer iraki számos iraki városban tüntetett vasárnap, hogy tiltakozzon, amiért az Egyesült Államok csapásokat mért Szíriára. Bagdad híres Tahrir terén a tüntetők azt skandálták, hogy „Ne romboljátok szét Szíriát úgy, mint a mi hazánkkal tettétek!” és hogy „Nemet mondunk Amerikának és nemet mondunk Szíria bombázásának!”.  A tüntetők amerikai zászlókat gyújtottak meg és közben tiltakoztak az amerikai, francia és brit katonai csapások ellen.

A Wall Street Journal, a globális terjesztésű amerikai pénzügyi-politikai napilap információja szerint Jim Mattis amerikai védelmi miniszter fogta vissza Donald Trump elnököt és csapatát, hogy a szíriai kormánynak tulajdonított „állítólagos vegyi támadásra” válaszként ne csak három szíriai kormányzati célpontot támadjon, hanem a Szíriában lévő orosz és iráni katonai célpontokat is.

„Asszad ellen vagytok? Keresztényeket gyilkoltok le!” címmel az angol nyelvű izraeli Haaretz napilap így foglalja össze a témában írt cikkét: „Aki Asszad szíriai elnök ellen harcol, az el akarja távolítani a keresztényeket a Közel-Keletről és azoknak a kezét, akik Szaúd-Arábiát vagy Katart támogatják, a kopt keresztények vére borítja”.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: