Róna Péter: A választások nyomán Európában most egy jobboldali diktatúra legitim bástyája jön létre

A globális terjesztésű brit Financial Times nevű napilap budapesti keltezésű tudósításában arról ír, hogy Magyarországon a liberálisokat megrémisztették a vasárnapi választások eredményei, mert azzal még inkább Orbán Viktor miniszterelnök kezében összpontosul a hatalom és növeli a feszültséget Brüsszel és a közép-európai nemzetek között a migráció és az Európai Unió jövője terén. A cikk idézi az EBESZ-t, amely szerint a kormány megfélemlítő és idegengyűlölő retorikát alkalmazott a kampány alatt. Róna Péter, az Oxford Egyetem tanára kijelentette a lapnak, a hatalmas arányú győzelemmel Európában most egy jobboldali diktatúra legitim bástyája jön létre. A cikk végén egy névtelenül nyilatkozó, a Financial Times szerint fontos pozíciójú üzletembert idéz, aki szerint „Ez a kormány megmérgezi az ország lelkét”, hozzátéve,nem tudja, hány évtizedre lesz szükség ennek megfordítására”.

*             *             *

Az amerikai főváros vezető lapja, a Washington Post címében is azt hirdeti, hogy Orbán Viktor hatalmas mértékű választási győzelme után neki fog rontani George Sorosnak és civil szervezeteinek. A lap valamennyi fősodratú társához hasonlóan azonnal megnevezi Soros származását, hogy hangulati aláfestést adjon vádjainak. A lap megszólaltatja Pardavi Mártát, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét, aki szerint a kormány vészterhesen csap le a civil társadalomra és a független hangokra.

*             *             *

A német nyelvű független Journalistenwatch nevű hír- és véleményportál „Európának több Orbánra és kevesebb Merkelre lenne szüksége” címmel arról számol be, hogy a Fidesz történelmi győzelme  után a magyar miniszterelnök ellenfelei a politikusoktól kezdve az EBESZ-en át az egy hangon szóló médiáig nem takarékoskodtak a legádázabb támadásokkal sem. Angela Merkel ugyan gratulált Orbán Viktornak győzelméhez, de szívből jövően csak az AfD, azaz az Alternatíva Németországért és a bajor Keresztényszociális Unió.  A cikk idézi Petr Bystront, az AfD vezető külpolitikusát, aki elmondta, Merkel migrációspolitikájával Németországot elszigetelte Európában, míg a balkáni migránsút lezárásával és azzal, hogy a magyar kormány határkerítést épített, megmentették a kontinenst. Hozzátette: „Orbán messze az egyetlen politikus, aki a keresztény kultúra megtartásáról és a muzulmán invázióról beszélni hajlandó.”

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: