Politico Lili Bayere: Orbán, Kaczynski „új kommunisták” – Daniel McAdams: Lili Bayer fejében fekália van az ész helyén

EchoTV nemzetközi sajtószemléje

A rendkívül befolyásos amerikai Politico brüsszeli kiadású portálja Lili Bayer, a Politico budapesti tudósítójának 12 nyomtatott oldal terjedelmű, Orbán Viktorról és Jaroslaw Kaczynskiről, a lengyel Jog és Igazság Párt elnökéről szóló cikkét ezzel a címmel posztolta: „Az új kommunisták”. Ebben azt állítja, hogy a két vezető retorikája ugyan konzervatív nacionalista, mint nevezi, de uralmuk gyakorlata kommunista. A cikkre reagálva Daniel McAdams, az amerikai Ron Paul Intézet nevű agytröszt magyarbarát igazgatója twitter-üzenetét azzal kezdi, hogy ez az év „abszolút legidiótább cikke” és azzal a kérdéssel zárja, vajon mindez szándékos-e az újságírónőnél vagy netán fekália van a fejében ott, ahol az agynak kellene lennie”.

Szlovákiában nagy felháborodást váltott ki,  hogy a szlovák RTVS közszolgálati tévé elbocsájtotta állásából Olga Bakovát, egyik legtapasztaltabb riporterét, aki George Bush elnökkel is készített interjút. Baková vezető szerkesztőként dolgozott, de néhány hete pozíciójából elmozdították kilenc másik társával együtt, számol be a tisztogatásról az angol nyelvű Slovak Spectator.

A vezető osztrák lap, a Die Presse „A magyarok európaiabbak, de tekintélyelvűbbek az osztrákoknál” címmel ismertet egy friss felmérést, amelyet az Osztrák Társadalom az Európa politikáért nevű intézet és a budapesti Közép-Európai Egyetem párhuzamosan végzett Ausztriában és Magyarországon.

„Boris Johnson ismét tehertétel Nagy-Britanniának. Miért tartják meg mégis a munkahelyén?”, teszi fel a kérdést címében a brit külügyminiszterről a brit Guardian napilap azt követően, hogy a brit védelmi minisztérium laboratóriumi vizsgálatából kiderült, semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy az oroszok álltak volna a volt kettős kém angliai mérgezése mögött. Johnson ugyanis korábban azt hazudta, hogy e laboratórium szerint van bizonyíték az orosz szerzőségre és ennek nyomán küldtek haza másfélszáz orosz diplomatát nyugati országokból. Ha még lenne a feladatának megfelelően működő brit média, akkor az elsősorban a súlyosan hazug külügyminiszter rendkívül káros viselkedésével foglalkozna, nem pedig azzal, hogy éppen miként reagál melyik őt ért vádra Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: