Bassam Tibi cikk: Ha Európa ezt folytatja, Eurábia lesz

/Piac Hágában, a holland fővárosban/

BASLER ZEITUNG

Cikk „lead”-je: Az európai lakosságban a muzulmánok aránya folyamatosan és feltartóztathatatlanul nő, miközben semmiféle integráció nincs.

Bassam Tibi iszlámkutató a göttingeni egyetemen nemzetközi kapcsolatokat tanít és rendszeresen ír cikket a Basler Zeitungnak az iszlámról, az arab világról és az integráció kérdéseiről. Könyvei is e kérdésekkel foglalkoznak.

Cikkének elején gúnyosan felteszi a kérdést, hogy szabad-e cenzúra és öncenzúra nélkül beszélni az Európába történő iszlám beáramlás következményéről? Lehetséges és szabad, kérdezi a következő mondatban, három, világszerte elismert szakértőt idézni az uralkodó narratíva ellen, hogy tárgyilagos lehessen a diszkusszió?

Majd: szabad végül végkövetkeztetéseket levonni statisztikai adatokból, amelyek Európa lakosságának növekvő arab-iszlám arányát mutatják?

Miután láthatóan igennel válaszol saját kérdéseire, idézi Bernard Lewis történészt, aki 2004. július 28-án a Die Welt napilapban azt írta, Európa a 21-ik század végén iszlám vallású lesz.

Majd idézi Bat Ye’or publicista nagysikerű, Eurábia címmel megjelent könyvét.

A statisztikai adatokból kiderül, hogy Németországban 2050-re a muzulmánok aránya 20 százalékra nő.

Megosztás: