Macron francia elnök megalázta Szolzsenyicin özvegyét

/Echo TV sajtószemle/

„Szolzsenyicin özvegyét megalázta Emmanuel Macront” címmel a népszerű jobboldali, független francia internetes portál, a Boulevard Voltaire arról ír, hogy egyszerre a szolgalelkűség és pitiánerség jelképe az a tény, hogy a párizsi könyvkiállításon a francia elnök szándékosan elkerülte az orosz pavilont. Szolgalelkűség azért, mert Macron is felült arra a hisztériahullámra, amit csaptak egy volt orosz ügynök nagy-britanniai megmérgezése ügyében, amit minden bizonyíték nélkül Putyinra kennek. Macron ismét a NATO mintadiákjaként akart mutatkozni. Pitiánerségét a történelmi francia-orosz kapcsolatok tükrében is kell nézni. Az orosz pavilonban ott volt a 20-ik század irodalma egyik óriásának, Szolzsenyicinnek az özvegye. Vannak, akik csak most ébredtek rá, hogy Macron éppen olyan kevésbé önálló, mint elődjei. Holott ez már sokaknak eddig is egyértelmű volt, zárul a cikk.

A független német gazdasági és politikai hírportál, a Deutsche Wirtschafts Nachrichten bemutatja, hogy Szíriában idegen országok miként osztották fel az ország erőforrásait, ami tükrözi a nagyhatalmak energiapolitikai érdekeit. Szíria tizenkét legfontosabb olaj- és gázmezője közül nyolc az amerikaiak ellenőrzése alatt áll, köszönhetően az ott és a csővezetékek mentén állomásozó amerikai katonaságnak, a velük szövetséges kurd milicistáknak, illetőleg az USA és Szaúd-Arábia által támogatott zsoldosoknak.

„Az amerikai farmereknek a Kína elleni behozatali vámok időzítése brutális” címmel az amerikai Wall Street Journal arról tudósít, hogy sok gazdálkodó és mezőgazdasági cég, amelyek néhány napja még örültek, amikor Trump elnök bejelentette a Kína elleni behozatali vámokat, most megrettentek a Peking által az amerikai mezőgazdasági termékek ellen kilátásba helyezett válaszlépésektől. Kanada után Kína az amerikai élelmiszeripari termékek második célországa és a disznóhúsra, gyümölcsökre és egyéb termékekre kiszabásra tervezett kínai vámtételek még rosszabbá teszik az amerikai farmerek amúgy is romló helyzetét.

Lettországban a népesség negyven százalékát kitevő orosz ajkúak tiltakoznak, amiért a kormány az alkotmányt és a nemzetközi jogot megsértve ki akarja zárni az orosz nyelvű oktatást az ország iskoláiból, jelenti az orosz Russia Today televíziós hálózat angol nyelvű szolgálata.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: