Málta a tényfeltáró újságíró gyilkosainak falaz: letartóztatták az áldozat segítőjét

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

A görög rendőrség a meggyilkolt Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő fontos informátorát letartóztatta és ki akarja adni Máltának, amely kiadatási parancsot adott át a görög kormánynak.

Maria Efimov orosz állampolgárt kedden tartóztatták le Ahténben. A máltai Pilatus Banknak dolgozott és a kocsijában tavaly októberben felrobbantott újságírónőt abban segítette, hogy súlyos megvesztegetési és pénzmosási botrányt hozhatott nyilvánosságra, amelyben benne van Joseph Muscat máltai kormányfő is. /Tekintettel arra, hogy Muscat miniszterelnök neve előtt még véletlenül sem áll a „jobboldali” politikusoknál párthovatartozásukat minden esetben azonosító jelző, álljon itt az, hogy „munkáspárti”. Jellemző, hogy az egyoldalú balliberális gyakorlatot utánzó, vezető svájci lap önmagát jobboldali konzervatívnak szereti meghatározni./

Efimova decemberben kényszerült Málta elhagyására, mert bankja és a hatóságok folyamatosan fenyegették és megfélemlítették.

E fenyegetések folytatódtak Kréta szigetén is, ahová családjával ment.

Mivel féltette életét, úgy döntött, Athénban  jelentkezik a rendőrségnél, hogy védelmet kérjen.

Ott azonban rögvest letartóztatták egy nemzetközi elfogatóparancsnak eleget téve, amelyet Málta bocsájtott ki.

A görög hatóságoknak most dönteniük kell, hogy Efimovát kiadják-e Máltának.

Több európai parlamenti képviselő is követelte a görög kormánytól, hogy nyújtson menedéket Efimovának és ne adja ki őt Máltának.

Daphne Caruana Galizia fedezte fel azt, hogy a magán Pilatus-Bank jelentős összegek tisztára mosását tette lehetővé. Így olyan egymillió  dollár összeget is, amelyet az azeri kormány küldött a máltai (munkáspárti) kormányfőnek, annak kabinetfőnökének és az idegenforgalomért felelős miniszternek. Az összegeket panamai álcégeken keresztül juttatták el Máltára és onnan tovább Dubaiba.

A megölt újságírónő és blogger családja biztos abban, hogy Daphne Caruana Galizia politikailag motivált bérgyilkosság áldozata lett.

 

 

 

 

Megosztás: