Új felmérés: Nigériaiak és ghánaiak kétharmada kész Európába migrálni

/EchoTV sajtószemle/

„A migráció második hulláma már rég megindult” címmel a német Die Welt napilap az amerikai Pew Research  Intézet legújabb felméréséből idéz, amelyet a kontinens öt országában végzett. A megkérdezettek nagy többsége szeretne Európába vándorolni elsősorban családegyesítés céljából, azaz csatlakozni a 2015 óta Európába vándorolt egymillió afrikaihoz. A felmérés szerint a ghánaiak és nigériaiak 75 %-a vándorolna ki, ha erre lenne elég pénzük. A Szenegálban megkérdezettek 44 százalékának, a Ghánában megkérdezettek 42 és a Nigériában megkérdezettek 38 százalékának már van konkrét terve is országuk elhagyására és Európába vándorlására.  Az amerikai közvéleménykutató a felméréssel kapcsolatban megjegyzi: ha a Szaharától délre lévő országokban élő 1,1 milliárd emberből csak tíz százalék dönt az Európába indulás mellett, az 110 millió migránst jelent. A német lap idéz egy afrikai nőt, aki kijelentette: „Mindent elkövetünk, hogy eljussunk a Paradicsomba”.

*             *             *

Az amerikai liberális értelmiség kedvenc, elsősorban recenziókat tartalmazó, két hetente megjelenő folyóiratának április 5-i keltezésű kiadása Magyarország ismert ultraliberális bírálójának, a Princeton Egyetemen politológiát oktató Jan-Werner Müller 17 nyomtatott oldal terjedelmű könyvének ismertetésével és az ahhoz fűzött megjegyzéseivel nyit.  Az ismertetett könyv Paul Lendvai „Orbán: Magyarország erős embere” címmel angolul megjelent kötete. A „Homo Orbánicus” címmel megjelent recenziójában szó szerint olyanokat állít, hogy „Egy működő média nélkül a kormány ballépései, a korrupció és kínos helyzetei nem láthatók sem a képernyőn, sem papíron”. Az ezután következő mondatban pedig azt állítja az üzletember Mészáros Lőrincről, hogy egy évtizeddel ezelőtt „állástalan gázszerelő volt”. Orbán Viktor ellen pedig egyik vádja az, hogy míg korábban kifejezetten kerülte az antiszemitizmust, a Soros elleni plakátokkal most ezt felrúgta.

*             *             *

Egy 19 éves izraeli férfit őrizetbe vettek a lengyelországi Auschwitz-Birkenau állami múzeumban azután, hogy az egykori koncentrációs tábor áldozatainak emlékművére vizelt,  jelenti az orosz Sputnik News hírügynökség angol nyelvű szolgálata. A múzeum őrei az illetőt tetten érték. Több órán át hallgatták ki, majd 1500 dollár büntetés kifizetése után szabadon engedték.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: