Az amerikai sajtó és politikusok őrjöngenek, amiért Trump gratulált Putyinnak

/ECHO TV nemzetközi sajtószemle/

„Szörnyű, borzalom! Trump gratulált Putyinnak választási győzelméhez és a média beleőrül” címmel a Russia Today globális orosz tévéhálózat angol nyelvű szolgálata cikkét azzal kezdi, hogy fékevesztett őrület lett úrrá az amerikai fővároson, miután az amerikai elnök bejelentette, hogy gratulál Vlagyimir Putyin elnöknek győzelméhez. A CNN televízióban például Zachary Cohen nemzetbiztonsági tudósító hangsúlyozta, Kim Dzsong-un észak-koreai diktátor és Trump is gratulált Putyinnak, azon erőlködve, hogy kettejüket egyszerre taszítsa azon, idézőjelbe tett bűnösök kategóriájába, akik üdvözölték Putyint. John McCain republikánus szenátor, aki egyszer Oroszországot „országnak maszkírozott benzinkútnak” gúnyolta, azzal vádolta a szintén republikánus elnököt, hogy gratulációjával megsértett minden orosz embert. Csak éppen az kerülte el „Cohen és társai figyelmét, hogy Barack Obama előző amerikai elnök szintén gratulált Putyinnak 2012-es győzelméhez”, olvasható a tudósításban.

A PressTV globális iráni televízió arról számolt be, hogy Trump amerikai elnök csupa mosoly volt, ahogyan fogadta a kéthetes amerikai látogatására érkező Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceget. Beszéltek arról az egyezményről is, amely arról szól, hogy a sivatagi monarchia 200 milliárd dollárt fektet be az Egyesült Államokba, aminek egy része amerikai fegyvervásárlás és ez 40 ezer amerikainak teremtett munkát. Csak arról nem ejtettek egy szót sem, hogy Szaúd-Arábia amerikai hadi felszerelésekkel és egyéb katonai segítséggel az elmúlt három évben 16 ezer alkalommal bombázta Jement, ami eddig 13600 ember halálával, az ország infrastruktúrájának rombadöntésével járt és azzal, hogy 22 millió ember éhezik.  A tudósítás a két ország vezetőit bűntársnak nevezi azért, amiért egy országot elpusztítanak.

A Wall Street Journal, az amerikai pénzügyi-politikai globális napilap arról jelent, hogy a Fehér Ház két területen kíván lecsapni Kínára. Egyrészt jóval nehezebbé teszi a kínai cégeknek, hogy amerikai  csúcstechnológiát vásároljanak, másrészt jelentősen korlátozni akarja azt, hogy kínai vállalatok amerikai  cégekbe fektessenek be. A Trump-kormány holnap Kína elleni büntető intézkedéscsomagot kíván nyilvánosságra hozni, amelynek része lenne egy legalább 30 milliárd dolláros importvám is.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: