Mi ez a döbbenetes hallgatás? Az EU Alijev és Erdogan pincsijévé vált?

Olyan figuráktól, mint Szanyi Tibor és Ujhelyi István MSZP-s európa parlamenti képviselők és DK-s társai, folyamatosan sikolyokat hallunk arról, hogy Orbán Viktor miként dolgozik Putyin pincsijeként és hogy különben is az azeri diktatúra kiszolgálója.

Elképesztő, hogy március 15-e óta nem csak ők, de a teljes hazai sajtó is hallgat egy olyan döntésről, amelynek meg kellett volna ráznia az egész médiát.

Helyette a totális csönd.

Miért?

Hiszen az EU – a fentebb említett személyek logikája alapján – Alijev azeri és Erdogan török diktátor pincsije lett! Sőt!

Íme a tények:

COUNTER BALANCE

Prága, Brüsszel, Róma, London: „Ma (március 15) az Európai Beruházási Bank (EIB) igazgatótanácsa engedélyt adott egy 932 millió eurós kölcsönre a Transz-anatóliai csővezetékre (TANAP), amely a Déli Földgáz Folyosó török része. Egy hónappal azután, hogy ugyanazon projekt nyugati részének adott olyan kölcsönt, amely történetében a legnagyobb, amit valaha is rendelkezésre bocsájtott  fosszilis tüzelőanyag vállalkozások terén.

A Déli Földgáz Folyosó az EU  legnagyobb energiaprojektje. A cél az, hogy évente hat milliárd köbméter azeri  földgázt szállítsanak Törökországnak és további 10 milliárd köbmétert az EU-nak.

A projektet a tervek szerint az idén fejezik be. Az 1800 km hosszú TANAP Törökországon halad át a török-grúz határtól a török-görög határig.

Nem kormányzati, civil szervezetek – benne a Bankwatch, a Counter Balance, a 350.org, a Re:Common, a CEO, a Friends of the Earth Europe és számos más NGO – több alkalommal is figyelmeztettek arra, hogy a Déli Földgáz Folyosó létrehozása ellentmond az EU emberi jogokkal és klimaváltozással kapcsolatos követelményeinek.

Ugyanakkor egyre nagyobb az aggodalom a Déli Földgáz Folyosóban résztvevő kormányok és vállalatok korrupcióját illetően.

 

Megosztás: