Guardian március 15-ről: „Orbán fokozza szélsőjobboldali retorikáját” (EchoTV sajtószemle)

„A legnagyobb csata még előttünk van” címmel a népszerű német, de független Contra-Magazin tudósít arról a beszédről, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök tegnap mondott el a Békemenet hatalmas tömege előtt a parlament előtt és a beszédből kommentár nélkül idéz több részletet.

******************************************

Ugyanez a hír- és véleményportál „Lassan egy világháborúba sodornak” címmel  arról ír, hogy a nyugati vezetők világháborút akarnak kirobbantani. Másként nem magyarázhatóak az elmúlt két év fejleményei. Elsősorban Oroszország, de Kína és Irán is a fő ellenségnek számít, ami után Észak-Korea és Venezuela következik, valamint néhány más ország, amelyek szintén nem hajlandóak magukat alávetni a nyugati pénzügyi oligarchia hegemón törekvéseinek. Szemben a népek óriási többségével, amelyek békét akarnak.

******************************************

A fennálló rend támogatására szakosodott balliberális ideológiájú Guardian brit napilap „Európa migránsinvázió alatt” főcímmel és „Orbán Viktor fokozza szélsőjobboldali retorikáját” alcímmel tudósít a magyar miniszterelnök március 15-i beszédéről. A lap szerint a beszéd Soros ellenes része nem volt mentes antiszemita felhangoktól.

*****************************************

Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsában élesen elutasította azon brit vádakat, hogy Oroszország brit területen idegölő szerrel hajtott végre támadásokat és követelte, hogy az átláthatóság érdekében az ezen ügyben a britek által összehívott biztonsági tanácsi ülés ne zárt, hanem nyitott legyen. Nebenzja azt a kérdést is feltette, hogy London az eljárási szabályokat áthágva miért az ENSZ elé hozza az ügyet és nem Hágába viszi, ahol a vegyi fegyverek megtiltását felügyelő szervezet van. Csak nem félnek attól, hogy a hágai szervezet szakértőit nem győzi meg az, amit a brit kormány eléjük tár? Az a brit kormány, amely eddig nem volt hajlandó az állítólagos méreg mintáját bemutatni. Elmondta még, a NATO országok hasonló idegmérgeket fejlesztettek ki. Ezt a mérget Oroszország a vegyi fegyverek megtiltásáról szóló nemzetközi egyezmény értelmében megsemmisítette. Szemben az Egyesült Államokkal, amely a mai napig nem engedelmeskedett a megsemmisítésre vonatkozó követelménynek, idézi őt a Russia Today orosz hírtévé angol nyelvű szolgálata.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: