10 milliárd euró tűnt el a befagyasztott belgiumi Kadhafi-számlákról

Valamikor 2013 és 2017 között mintegy 10 milliárd eurónyi pénzösszeg tűnt el szőrén-szálán Moammer Kadhafi líbiai elnök által vezetett, a Nyugat által megdöntött kormánya befagyasztott belgiumi számláiról.

Mivel 2014-ben az amerikai kormány itteni Goodfriendje megalapozatlan korrupciós vádakkal tiltott ki az Egyesült Államokból hat magyar köztisztviselőt, reszkető izgalommal várjuk, mit fog lépni most az amerikai kormány, e feltárt, dokumentált belgiumi pénzeltűnés nyomán.

Hogy Goodfriend jó barátainak külön örömet okozzunk, a történetet a Russia Today globális televízió angol nyelvű szolgálata alapján ismertetjük, amely a belga Le Vif hetilap tényfeltáró vizsgálatát foglalta össze.

A Le Vif újságíró kollégáknak pedig azt ajánljuk, nézzenek szét, mielőtt lelépnek a járdáról, Máltára és Pozsonyra gondolva, mely utóbbi fővárosban a múlt vasárnap gyilkolták meg tényfeltáró kollégánkat.

2013 novemberében a Líbiai Beruházási Hatósághoz, valamint a hozzá tartozó, Bahreinben és Luxembourgban működő Líbiai Külföldi Befektetési Vállalathoz tartozó négy Euroclear Bank számláján 16,1 milliárd euró volt, befagyasztva.

Amikor azonban tavaly a belga hatóságok megpróbálták rátenni a kezüket a pénzre, kiderült,a Euroclear Bank SA-nál nyitott számlákon már csak 5 milliárd euró volt. Ezt Denis Goeman, a brüsszeli ügyészség szóvivője közölte a Le Vif-fel.

Az 5 milliárd eurót a hatóság még mindig le akarja foglalni, de az Euroclear nem hajlandó átadni a pénzt. Az ügyészség kényszerítő intézkedéseket helyett kilátásba.

Az összegeket 2011 márciusában fagyasztották be a Líbia elleni ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciók részeként. Belgium ugyanakkor sohasem engedélyezte a számlák „felolvasztását”.

Kadhafi 2011-ben történt meggyilkolása előtt Líbia jelentős olajexportáló ország volt. A készpénzfolyam jobb kelezése érdekében a líbiai kormány 2006-ban hozta létre a Líbiai Beruházási Hatóságot, hogy külföldön fektesse be a fekete arany eladásából származó pénzt.

Amikor azonban a NATO 2011-ben beavatkozott Líbiában, az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat vezetett be a líbiai kormány vagyona ellen és elkobzott mintegy 67 milliárd dollárnyi összeget a Líbiai Beruházási Hatóságtól, annak európai és észak-amerikai számláiról.

A befagyasztott négy belga számláról mentek a kamatkifizetések.

Egy Euroclear banki alkalmazott és egy belga pénzügyminisztériumi tisztviselő közötti levélváltás szerint havi egy alkalommal utaltak át kamatkifizetéseket Luxembourg és Bahrein irányába.

Folytatás:

https://magyaridok.hu/kulfold/10-milliard-euro-tunt-el-befagyasztott-belgiumi-kadhafi-szamlakrol-2876529/

 

Megosztás: