„Véres bécsi éjszaka: a kormány élén állók meg vannak döbbenve”

A legnagyobb példányszámú osztrák lap, a Kronen Zeitung címoldalán, főhírben „Véres bécsi éjszaka: a kormány élén állók meg vannak döbbenve” címmel ír arról, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár, Heinz-Christian Strache alkancellár és Herbert Kickl belügyminiszter tegnap este állást foglalt Bécs Leopoldstadt városrészében lejátszódott szörnyű késelés okait és levonandó következményeit illetően. A kancellár kijelentette, az ilyen esetek elviselhetetlenek és tűrhetetlenek. Hazánk polgárainak, mondta, biztonságban kell érezniük magukat az utcákon és ezért a törvény teljes erejével kell lesújtani az őrizetbe vett afgán tettesre. Strache alkancellár hangsúlyozta, pontosan az ilyen esetek miatt fogja most az osztrák kormány szigorítani a menedéktörvényt. Kickl belügyminiszter nyomatékosította: számára az osztrák emberek biztonsága az első.

A Kronen Zeitung szintén vezető hírben ismerteti azt, hogy a négy embert megkéselő 23 éves afgán 2015-ben  érkezett menekültként Ausztriába. A cikk utáni legnépszerűbb, tehát a néphangulatot tükröző olvasói kommentárok közül az első így hangzik: Merkel egyszer azt mondta Faymann korábbi kancellárról: „Vélemény nélkül jön be hozzám és az én véleményemmel távozik”. A második így hangzik: „A 2015-ös felelős, migránstapsos politikusoknak állandóan a lelkiismeretükkel kell konfrontálódniuk, amiért ezt tették népünkkel. A harmadik komment így hangzik: „Végül minden illegálistól meg kell szabadulni. Hol vannak az internálótáborok?”

Az OE24 nevű osztrák napilap  az ausztriai késes támadások riasztó, tíz év alatti megnégyszereződéséről ír. 2007-ben 189 ilyen esetet regisztráltak, tavaly már 743-at. Akkor főként családi viták alkalmával került elő a kés, míg ma háromnegyed részükben kultúrák közötti konfliktusokban.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléjéből, először 11:55-kor)

 

Megosztás: