A svéd „gondolatrendőrség” idős hölgyeket hurcol a bíróság elé „gyűlöletbeszédért”

A svéd „gondolatrendőrség” idős hölgyeket hurcol a bíróság elé „gyűlöletbeszédért”

SPUTNIK NEWS

Az elmúlt évben Svédországban óriási módon megnőtt a gyűlöletkeltésért bíróság elé hurcoltak száma. Ezen esetek közül sokat egyetlen csoportnak tulajdonítanak, amely azzal foglalkozik, hogy az online „gyűlöletbeszédre” vadásznak.

A Net Gyűlölet Csoportot (Näthatsgruppen) 2017-ben alapították olyan egyének, akik összeálltak, hogy harcoljanak a gyűlölet és a demokrácia elleni bűncselekményekkel. A hálózat ügyvédekből, volt rendőrökből, programozókból áll, akik programot hoztak létre, hogy az a közösségi médiát fürkészve – mindenek előtt a Facebookot – „véleménybűncselekményekre” bukkanjon.

A program olyan adott szavakat és mondatokat keres, amelyek úgy értelmezhetők, mint amelyek gyűlöletet keltenek emberek csoportjai ellen. Az eredményeket azután manuálisan szűrik ki.

A csoport azután a legvitatottabb posztokról „screenshot”-ot készít és igyekszik megállapítani a használó azonosságát, majd az elkészült jelentést elküldik a rendőrségre.

/Hazai balliberális kereplés: „feljelentő nép a magyar”/

2017-ben a csoport 800 feljelentést tett. Ezek közül 77 vezetett vádemeléshez, ami a fele volt az ilyen vádemelési ügyeknek Svédországban.

A csoport vezetője, Tomas Aberg elmondta a Svenska Dagbladet nevű svéd újságnak, hogy a „bűnelkövetők” óriási százaléka idős nő.

Svéd közösségi médiahasználók aggodalmukat fejezték ki a „gondolatrendőrség” ügyében. Egyikük elmondta, nagyon is úgy érzi, mind jobban közelednek egy kommunista államhoz.

Megosztás: