A Putyin-beszéd és reagálások nukleáris fegyverek ügyében

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap a nemzet helyzetéről tartott beszédében közölte, Oroszország számos fejlett stratégiai fegyverrendszert fejlesztett ki, amelyekkel szemben a jelenlegi amerikai rakétaelhárító rendszerek tehetetlenek. Elmondta, aggasztja az új amerikai nukleáris doktrína, amelynek értelmében az Egyesült Államok hagyományos fegyverekkel történő támadásra, sőt kibertámadásra reagálva is bevetheti nukleáris fegyvereit. Putyin leszögezte, ha bárki megtámadja Oroszország vagy szövetségeseit, akkor azt az Oroszország  elleni nukleáris támadásnak tekinti és a válasz azonnali lesz, annak minden következményeivel, idézi őt a Russia Today orosz tévéhálózat angol nyelvű szolgálata.

Az amerikai CNN televízió idézi annak az interjúnak a szövegét, amelyet Putyin adott Moszkvában az NBC amerikai televíziónak. Ebben az elnök kifejtette: „Véleményem szerint azok az emberek, akik szerint új hidegháború kezdődött, azok nem igazán elemzők, hanem propagandisták.” Hozzátette: „Ha fegyverkezési versenyről beszélünk, akkor ez pontosan azon másodpercben kezdődött, amikor az Egyesült Államok kilépett a ballisztikus rakétákra vonatkozó szerződésből”.

Paul Craig Roberts professzor, Ronald Reagan elnök volt pénzügyi államtitkára Putyin elnök beszédéről azt írja, egyértelmű, hogy Oroszország fegyvertechnikailag messze az Egyesült Államok és NATO szövetségesei fölé kerekedett. Majd hangsúlyozza, egy csepp kételye sincs, hogyha a washingtoni neokonzervatívoknak és a katonai-biztonsági komplexumnak lennének ugyanilyen fegyverei és Oroszországnak nem lennének, akkor Washington már megtámadta volna Oroszországot. Putyin nyomatékosította, az orosz fegyverek szükséges választ jelentenek arra, hogy a Nyugat évek óta következetesen visszautasítja az orosz kormány ajánlatát a Nyugattal való békére és együttműködésre és helyette Oroszországot katonai támaszpontokkal és antiballisztikus rakétarendszerekkel veszi körbe, olvasható az Information Clearing House amerikai véleményportálon megjelent cikkében.

Irán bejelentette: megtiltja, hogy az amerikai dollárt használják az iráni kereskedők megrendeléseikben és ennek következtében az amerikai valutát Teherán kitiltotta import tranzakcióiból, jelenti a PressTV iráni televízió angol nyelvű szolgálata, felidézve az Irán elleni amerikai banki szankciókat.

(Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor)

 

Megosztás: