Afrika államcsőd előtt – fő ok a rossz kormányzás

Egy évtizeddel a legutóbbi nagy adósságelengedés után Afrikát államcsőd fenyegeti. „Öt perccel éjfél előtt” állunk, írja címében a vezető svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung abban a nagyobb terjedelmű cikkében, amelyben igen lehangoló képet fest a fekete kontinensről.

A körkép Afrika legnépesebb államával, Nigériával kezdődik, melynek elnöke, Muhammadu Buhari néhány nappal ezelőtt a parlamentben rekordköltségvetést terjesztett be az idei évre, ami tapsvihart váltott ki. Beszédében elmondta, kormánya a legutóbbi recessziót követően mindent meg fog tenni, hogy Nigériát visszavezesse a prosperitás útjára. Új utakról, kórházakról, erőművekről és munkahelyekről beszélt.

Csak éppen nem azon költségvetési tételről, amely az elmúlt évhez képest a leginkább nőtt, mégpedig több mint húsz százalékkal. Ez pedig az adósságszolgálat. Nigéria kormányzati kiadásainak kerek egynegyede áramlik ki a hitelezőknek. Az országnak kamatterhekben öt milliárd dollárt kell lerónia, ami kétszer annyi, mint 2015-ben, és harmincszor annyi, mint amennyi összeget a nigériai egészségügyi minisztérium kap.

Mivel a kormány idén is a jelentős költségvetési deficit (14,5 %) által keletkezett lyukat újabb hitelekkel akarja betömni, a baj tovább nő. Afrika legnagyobb kőolajexportőre már jövőre több pénzt fog adósságterheinek fedezésére fordítani, mint amennyi pénzt az ország e termék eladásából beszed.

Nigéria nem kivétel az afrikai kontinensen, ahol egy újabb adósságválság bontakozik ki. A Szaharától délre fekvő 49 ország több mint felében az állami eladósodottság gyorsan nő. Idén első ízben túllépi a GDP 50 százalékát, ami ugyan európai viszonylatban nem vészterhes, de az összehasonlítás sántít. Afrikában a kamatterhek ugyanis jelentősen nagyobbak, és azok öt év alatt 12,5 %-ot nőttek. Egyes országokban ez az arány lényegesen nagyobb, mégpedig annyira, hogy egyes helyeken fenyeget az államcsőd.

Az IMF szerint tavaly óta hat afrikai országban nőtt kétszeresére az adóteher. A hitelminősítők Nigéria, Dél-Afrika, Angola és Etiópia hitelképességét nemrégiben csődszintre csökkentették.

Folytatás:

https://magyaridok.hu/lovas-istvan/afrika-allamcsod-elott-fo-ok-rossz-kormanyzas-2826885/?utm_source=Napi+h%C3%ADrlev%C3%A9l+a+Magyar+Id%C5%91k+kiemelt+h%C3%ADreir%C5%91l&utm_campaign=65a7d335ab-hirlevel&utm_medium=email&utm_term=0_4fe27455be-65a7d335ab-181179461

 

Megosztás: