Hollandia nem fogja növelni EU-s befizetését

 

Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos ma találkozik Angela Merkel kancellárral. Pénzről akar beszélni vele. Mégpedig abban az értelemben, hogy Németország a jövőben többet fizessen be az uniós kasszába, mint eddig, jelenti a német Süddeutsche Zeitung című napilap hozzátéve, hogy Oettinger nyitott kapukat dönget, mert az új koalíciós kormányra vonatkozó koalíciós szerződésben egyértelműen olvasható, hogy Berlin készen áll növelni hozzájárulásait.

Az igaz viszont, hogy konkrét összegekről nincs szó benne.

De a biztosnak más helyeken egyáltalában nem lesz ilyen könnyű a dolga – írja a cikk. Mint például Hollandiában, ugyanis a Hágából jövő üzenet félreérthetetlen:

„Hollandia nem hajlandó elfogadni, hogy növelje bruttó hozzájárulását az uniós háztartáshoz”.

Ez pedig a kormánynak egy olyan állásfoglalásában olvasható, amelyet a müncheni lap megszerzett.

Hogy Hollandia ezzel az álláspontjával nincs egyedül, az már e héten egyértelművé fog válni az állam- és kormányfők informális csúcstalálkozóján. A vezető politikusok pénteken beszélnek majd első ízben a 2021-től kezdődő, a következő hét évre szóló pénzügyi keretről.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a tanácskozásra küldött meghívójában már három kérdést fogalmazott meg, amelyeket ezzel kapcsolatban az uniós tagországok vezető politikusainak meg kell válaszolniuk.

Az első: melyek a politikai prioritások? A második: mekkorák legyenek a kiadások? És harmadszor: milyen legyen az időterv?

Annyi egyértelmű, hogy a Brexittel az EU elveszíti egyik legnagyobb nettó befizetőjét. 2020 végéig ugyan a briteknek továbbra is fizetniük kell, de azután ott lesz az igen nagy lyuk.

Folytatás:

https://magyaridok.hu/kulfold/hollandia-nem-fogja-novelni-eu-s-befizeteset-2815035/

 

Megosztás: