Volt CIA ügynök: az USA már régóta beavatkozik választásokba, de az más

RUSSIA TODAY

Steven Hall, CIA veterán a New York Times tegnapi számának nyilatkozva azt mondta, hogy ha „megkérdezünk egy hírszerző tisztet arról, hogy az oroszok megszegték-e a szabályt vagy tettek-e valamilyen bizarr dolgot, a válasz az, hogy egyáltalában nem”.

Hall 2015-ben hagyta ott a CIA-t harminc éves szolgálatot követően az ügynökség oroszországi műveletei főnökeként. Elmondta, az Egyesült Államok soha nem fogta vissza magát attól, hogy beavatkozzon más országok választásaiba.

Hozzátette: „Remélem, a jövőben is ugyanazt fogjuk tenni”.

Elmagyarázta, a CIA minden módszert igénybe vett az ilyen választásokba történő beavatkozáshoz, beleértve az álhírek elhelyezését külföldi lapokban.

De, mondta, az USA ezt a „nagyobb jó érdekében” tette. Kifejtette, nem lehet a jó és rossz rendőrt összehasonlítani csak azért, mert mindkettőnek fegyvere van.

A Carnegie Mellon Egyetem Politikai és Stratégiai Intézetének kutatása szerint az USA 1946 és 2000 között 81 alkalommal ártotta be magát külföldi választásokba, beleértve a jugoszláviai választásokba történt beavatkozást.

Ez a szám nem foglalja magába az USA által összehangolt államcsínyeket.

Megosztás: