Az Északi Áramlat 2-es ki fogja szorítani Lengyelországot az európai földgázpiacról

SPUTNIK NEWS

Németország megengedte az orosz Gazpromnak, hogy az ország területi vizein megépítse és működtesse az Északi Áramlat 2-es földgázvezetéket.

A döntés rossz hír Lengyelországnak, amely attól fél, hogy az Északi Áramlat 2-es növelné Európának a függőségét az importált orosz földgáztól.

Utolsó erőfeszítésként a Balti-tenger fenekén Oroszországtól Németországig húzódó vezeték lefektetésének megakadályozására Mateusz Morawiecki miniszterelnök megkérte Rex Tillerson amerikai külügyminisztert, hogy gondoskodjon arról, az amerikai, Oroszország elleni szankciók vonatkozzanak az Északi Áramlat 2-es vezetékre és az abban résztvevő európai vállalatokat büntessék meg.

Az amerikaiak Lengyelországot akarják használni hídként Európa felé.

Tavaly a PGNiG, a lengyel állami tulajdonú olaj- és földgázvállalat volt az első az EU-ban, hogy ötéves szerződést írjon alá cseppfolyós földgáznak az Egyesült Államokból való szállítására.

Azóta 14,  cseppfolyós földgázt szállító tartályhajó érkezett Lengyelországba, 1,6 milliárd köbméter földgázzal.

Lengyelország évente 15 milliárd köbméter földgázt fogyaszt, amelynek a kétharmada érkezik Oroszországból.

Varsót irritálja az Északi Áramlat 2-es vezetők, amely kérdésessé teszi a lengyel kormány elképzelését az Európába több forrásból érkező földgázt illetően.

Továbbá: a vezetékes földgáz mindig olcsóbb a cseppfolyósított földgáznál, és a szakértők szerint Lengyelországnak nagyjából 1 milliárd euróval többet kell fizetniük az amerikai földgázért, mint hasonló mennyiségű Gazprom által importált földgáz mennyiségért.

Az európaiak pedig odafigyelnek pénztárcájukra, és amint az Északi Áramlat 2-es készen áll, Lengyelországnak el kell majd feledkeznie azon ambíciójáról, hogy ő mondja meg a tuttit az európai földgáz piacon.

Az ÉÁ2-es projektben benne van még a francia Engie, az osztrák ÖMV, a holland Royal Dutch Shell és a német Uniper, valamint a szintén német Wintershall.

A vezetéken évente 55 milliárd köbméter földgáz érkezik majd Európába.

Megosztás: