Tényleg jön a Földünket elpusztító háború?

Az Economist, a globális brit hetilap ma megjelent számának címoldala „A következő háború” felirattal jelent meg. Alcíme „Egy nagyhatalmi konfliktus növekvő veszélye”, amely egyben a vezércikkének címe is. Ebben azt írja, hogy míg az elmúlt negyedszázadban a számos helyi háború mellett szinte elképzelhetetlen volt a nagyhatalmak közötti összecsapás, mára más a helyzet. A Pentagon új nemzetvédelmi stratégiája Kínát és Oroszországot emelte a dzsihadizmus fölé, mint az Amerikát fenyegető fő veszély. E héten a brit haderők parancsnoka figyelmeztetett egy orosz támadás veszélyére. Amerika és Észak-Korea vészesen közel került egy olyan konfliktushoz, amely Kínát is bevonhatja egy nukleáris katasztrófába torkoló háborúba.

Az atomtudósok csoportját összefogó atomtudósok bulletinje az úgynevezett „Világvége óráját” harminc másodperccel éjfél felé állította, azaz csak két percre állunk a világra nézve végzetes nukleáris háború előtt, jelenti a Russia Today orosz tévéhálózat angol nyelvű szolgálata, amelynek számos amerikai atomtudós is nyilatkozott e veszély okairól.

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter tegnap az amerikai szenátus fegyveres erők bizottsága előtt arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok potenciális, katasztrofális konfrontációknak néz elébe, ahogyan a globális rend erodál. Hozzátette, a veszély példa nélküli, mert a globális destabilizáció rendszerszintű, idézi szavait az amerikai Stars and Stripes, az amerikai haderő hivatalos napilapja.

„Az Új Selyemút együttműködés kap majd hangsúlyt Theresa May kínai látogatása során” címmel az angol nyelvű kínai China Plus kínai hírportál arról jelent, hogy a brit miniszterelnök jövő szerdán kezdődő kínai látogatásának fő napirendi pontja a két ország közötti kooperáció magasabb szintre emelése a világ számos országát összekötő kínai Új Selyemút infrastrukturális projekt keretében.

Annak alkalmával, hogy Trump amerikai elnök ma mond beszédet a svájci Davosban tartott Gazdasági Világfórumon, a nemzetközi karitatív szervezeteket tömörítő Oxfam bemutatta friss felmérését, mely szerint az amerikaiak többségének elege vagy nagyon is elege van az országukban fennálló anyagi természetű egyenlőtlenségből és Trump elnökkel szemben a gazdagok adóját szeretné megemelni, növelni a minimum bért és kiterjeszteni a szociális hálót. Mindez éles ellentétben áll Trump elnök politikájával, írja az Oxfam America hírportálja.

„George Soros kijelentette, a Trump-kormány az egész világra nézve veszélyt jelent” címmel a Bloomberg amerikai hírügynökség miután idézte, hogy a milliárdos miket mondott tegnap a davosi Gazdasági Világfórumon, tételesen idézte az ugyanott általa tavaly mondott jövendöléseket, bemutatva, hogy jóslatai közül egyik sem vált be.

(Echo TV nemzetközi lapszemléje, először ma 11:55-kor)

 

Megosztás: