EU-figyelmeztetés Romániának: monitoring eljárás alatt maradhatnak!

Az EU szerdán „aggodalmát” fejezte ki Romániának az igazságügyi reformra vonatkozó „vitatott” terveivel kapcsolatban. Arra figyelmeztette a bukaresti kormányt, hogy ne fordítson hátra arcot a korrupció elleni küzdelemben, olvasható a brüsszeli szerkesztésű Euractiv uniós szakportál ma hajnalban megjelent cikkében.

Az írás kiemeli, hogy a romániai korrupcióellenes vizsgáló bizottság hatalmát megfékező csomag legutóbb szombaton váltott ki komoly tiltakozást, amikor harmincezer demonstráló vonult a román főváros utcáira.

Brüsszel arra figyelmeztette Romániát, hogy nem tesz eleget a bűnözéssel és a korrupcióval szembeni fellépésben és arra, hogy jogrendszerét az uniós normákhoz igazítsa.

Szerdán az eddigi kritikákhoz az EU két vezetője is csatlakozott.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans bizottsági alelnök közös nyilatkozatban tudatta a román kormánnyal és a nyilvánossággal: „Aggodalommal követjük a legutóbbi romániai fejleményeket”.

Juncker a közép-jobb Európai Néppártot képviseli, míg Timmermans az Európai Bizottság legmagasabb szintű szocialista képviselője.

Az a tény, hogy mindketten aláírták a nyilatkozatot, azt jelenti, hogy a román szociáldemokrata pártnak (PSD) nincs támogatója az EU végrehajtó intézményében.

Ez a második alkalom, hogy az Európai Bizottság ilyen figyelmeztetést hozott nyilvánosságra, teszi hozzá a cikk, majd további passzust idéz a két bizottsági vezető nyilatkozatából:

„Románia igazságügyi rendszerének függetlensége és az a képessége, hogy hatékonyan lépjen fel a korrupcióval szemben, lényeges sarokkövei egy erős Romániának az Európai Unióban.”

Lapunk megvizsgálta a nyilatkozatot, és abban nem talált olyan mondatot, amely fellógatással fenyegette volna meg a román kormány tagjait, szemben annak nemrégiben lemondott miniszterelnökével, aki a Románia mai területén élő őshonos székelyeket így fenyegette anélkül, hogy ez akár látható szemöldökrángást okozott volna a túlfizetett brüsszeli bürokrácia bármely szintjén.

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/eu-figyelmeztetes-romanianak-monitoring-eljaras-alatt-maradhatnak-2724301/

 

Megosztás: