Ulfkottei rúgás a leláncolt német médiába, szintén belülről

 

Ma hajnalban jelent meg a szenzációs cikk az amerikai Politico Brüsszelben szerkesztett kiadásában arról, hogy Jost Müller-Neuhof, a berlini Der Tagesspiegel napilap bírósági és jogi ügyek terén dolgozó tudósítója felrúgni készül azt a bensőséges, aranyos viszonyt, amely a német közszolgálati és fősodratú médiumok teljes egészét a hatalomhoz, közelebbről a Lendvai Ildikó múltú Angela Merkelhez köti.

Az erről szóló cikket a szerkesztőség így foglalja össze: Mint minden fővárosban, Berlinben is a médiahatalom valutája a hozzáférés. Ami a német fővárost kissé mássá teszi, azok az írott és íratlan szabályok, amelyek az újságíróknak bejárást biztosítanak a hatalom előszobáiba.

Egy tudósító kereszteshadjáratba kezdett, hogy megváltoztassa az újságírók munkáját. Ha sikerül neki, szétfeszítene egy olyan média kultúrát, amelyet sokan az országot irányító embereknek lekötelezettnek, sőt hódolatteljesnek tekintenek. A tudósítóval szemben állnak a politikusok és újságírók, akik a szűrt hozzáférés rezsimjének előnyeit élvezik.

Az írás pedig így kezdődik: „Jost Müller-Neuhof, a berlini Tagesspiegel napilap újságírója harcát a bíróság elé vitte és kifejezetten Angela Merkel német kancellárt vette célba.”

A 49 éves újságíró elmondta, hogy Merkelnek az a gyakorlata, hogy válogatott tudósítókkal tartott nem nyilvános találkozóit titokban tartja, ellentétesen a német törvényekkel. A jogvégzett tudósító úgy fogalmazott, hogy Merkel nem csak politikus, hanem a kancellári hivatal vezetésének része is, és az olyan állami hivatal, amelynek találkozóin résztvevők nevét a nyilvánosság elé kell tárni. Vonatkozik ez a háttér tájékoztatóira is, nyilatkozott Müller-Neuhof a Politico-nak.

Egy helyi közigazgatási bíróság egy évvel ezelőtt neki adott igazat és felszólította Merkelt, hogy tegye nyilvánossá, kik vesznek részt a sajtótájékoztatókon és mik hangzanak ott el. A kancellári hivatal gyorsan megfellebbezte a döntést.

 

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/ulfkottei-rugas-lelancolt-nemet-mediaba-szinten-belulrol-2674027/?utm_source=Napi+h%C3%ADrlev%C3%A9l+a+Magyar+Id%C5%91k+kiemelt+h%C3%ADreir%C5%91l&utm_campaign=8f50110c73-hirlevel&utm_medium=email&utm_term=0_4fe27455be-8f50110c73-181179461

 

Megosztás: