Panasz a HVG ellen a Médiahatósághoz Konrád György Orbán Viktorra vonatkozó szövege miatt

Tegnap adtam be a panaszt, amiről az Echo TV itt tudósított:

https://www.echotv.hu/hirek/2018/01/11/lovas-istvan-feljelentette-a-hvg-t-a-konrad-interju-miatt

A beadvány teljes szövege:

Tisztelt Médiatanács!

Panasszal kívánok élni amiatt, hogy – véleményem szerint – a Heti Világgazdaság című lapban Konrád Györggyel megjelent és a hvg.hu internetes fórumán idézettek sértik a médiatörvényt, ugyanis gyilkosságra uszítás (honlapjuk szerinti „gyűlöletkeltés” kategória) büntetlenül nem folytatható a magyarországi sajtóban.

Kérem, döntsék el, elfogadható-e az alábbi kitétel:

„Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova. Jóakaratú emberként azt kívánom, hogy Felcsútra menjen.”

A teljes interjú a HVG e heti számában olvasható.”

http://hvg.hu/itthon/20180104_Konrad_megeshet_hogy_Orban_ugy_kerulheti_el_Ceausescu_sorsat_ha_onkent_elmegy
Előzmények:
2016. 08.25-én panaszt nyújtottam be, amiért a Németh Péter főszerkesztésével irányított Népszava faji alapon nevezte tolvajnak a magyarokat.

Beadványomat azzal kezdtem, hogy Önök két alkalommal is súlyos pénzbüntetésre ítélték a Magyar Hírlapot Bayer Zsolt ott megjelent, véleményem szerint ennél messzebb enyhébb kijelentéséért, hiszen ott egy etnikum, illetve egy vallást követőknek csak egy részét minősítette.

Az ügy Önök által történt kezelése során (ügyiratszám: MN/26548-2/2016) derült ki számomra, hogy struktúrájuk úgy van kialakítva, hogy a kormánypárti médiumok elleni panaszt illetékmentesen Önök bírálják el, míg az ellenzékinek tekintett médiumok elleni panaszt illeték lefizetése mellett a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE). Miközben Önök évi 180 000 forint körüli összeggel támogatják e testületet és minden panaszkezelés esetén külön támogatást nyújtanak számára.

A háromezer forintos illeték lefizetése után Dr. Nehéz-Posony Márton az MLE nevében hozta meg a döntést, mely szerint a Népszava cikkét az MLE nem találta kifogásolandónak.

Az ismételt 3 ezer forintos illeték befizetése mellett benyújtott panaszomban azzal is érveltem, hogy ez zöld utat nyit például a cigányok,  zsidók és más etnikumok egészét tolvajjá vagy hasonlóvá minősítő cikkek retorzió nélküli megjelenéséhez.

A fellebbezést Önök az MLE döntését helybenhagyva elutasították.

Ha netán jelen panaszomat szintén az MLE-nek küldik tovább, természetesen semmi kifogásom.

Annak érdekében, hogy a vizsgálat mihamarabbi megindítását ne késleltessük, már most kijelentem, semmi kifogásom, hogy panaszosként nevem nyilvánosságra kerüljön, mivel az MLE esetében tárgyalt panaszoknál ez kötelező, szemben az Önök által tárgyalt panaszbeadványokkal, ahol a bejelentő névtelen is maradhat.

 

Megosztás: