A Wall Street Journal moszkvai tudósítót keres: csak russzofóbok jelentkezzenek!

RUSSIA TODAY

Hosszú idő óta nyílt titok Moszkvában, hogy a nyugati lapoknál a tudósítói állások csak olyan újságírók számára állnak rendelkezésre, akik készen állnak arra, hogy következetesen erősen orosz-ellenes vonalat képviseljenek.

A Wall Street Journal tudósítói álláshirdetése pedig megerősíti ezt a konszenzust.

A Rupert Murdoch tulajdonában lévő üzleti lap az orosz fővárosban lévő tudósítói irodájában  irodavezetőt keres, és a kívánt jelöltnek szigorú ideológiai kritériumoknak kell megfelelnie.

Az orosz nyelv ismerete „kifejezett előny”, de nem feltétlenül szükséges, ha egy tudósító ismeri a médium irányultságát. Így fel tudja ismerni azt, hogy Vlagyimir Putyin „egész Európában, sőt az USA-ban is világítótorony jobboldali politikusoknak”, és „az úgynevezett illiberális demokrácia bajnoka”.

Az új irodavezetőnek tudnia kell bemutatni azt, hogy Putyin „hagyományos, vérből és vallásból táplálkozó konzervativizmusa miként rezonál a gazdasági bizonytalanság közepette”. Be kell tudnia hatolni „Oroszország hekkelő komplexumába”. Vagyis még akkor is, ha ilyen nincs.

/Vajon milyen – le nem írt – követelményeket állítana fel mondjuk Paul Lendvai szeretett lapja, az osztrák Der Standard, ha új budapesti tudósítót keresne? A jelöltnek minden kezdő mondat elején ki kell tennie a „jobboldali nacionalista” jelzőt az „Orbán-kormány” szó elé. Minden tudósításban minimum háromszor kell szerepelnie a „populista” szónak. Benne kell lennie az „autokrata” jelzőnek, stb.?/

 

Megosztás: