Kínától „fél” a „Nyugat”

„Kína új hatalmától félni kezd a Nyugat” címmel a német Die Welt napilap arról ír, hogy hosszú időn át az USA és Európa biztos lehetett politikai, gazdasági és ideológiai vezérszerepében. Most azonban e három alappilléren nyugvó vezető szerepet ugyanaz az ország, Kína fenyegeti. A cikk mindezt kockázatosnak tartja a globális hatalmi struktúrára nézve.

Az angol nyelvű kínai napilap, a Global Times „Trump twitter-üzenete Kínát és Pakisztánt közelebb hozza” címmel arról számol be, hogy miután újév napján az amerikai elnök Pakisztánt terroristák biztonságos menhelyének nevezte és az országnak adott segély felfüggesztésével fenyegetett, Pakisztán most bejelentette, hogy ezentúl a Kínával folytatott kereskedelmét és pénzügyi tranzakcióit dollár alapról jüan alapra helyezi. Ettől kezdve a pakisztáni vállalkozások engedélyt kaptak, hogy szabadon válasszák a kínai valutát kétoldalú kereskedelmükhöz és befektetési tevékenységükhöz.

(Echo TV nemzetközi lapszemléjéből, először ma 11:55-kor)

/Megjegyzés: mi az, hogy a „Nyugat” fél? És aki nem fél, az – liberálisul – „ki van rekesztve” a „Nyugatból”? Miért baj az, ha száz milliók vannak Nyugaton, akik szerint áldás, ha nincs egyeduralma a neokonok paprikajancsijaként mindenütt csak háborúzni akaró USA-nak? Kína melyik országot bombázza, emberek millióit téve földönfutóvá saját hazájában is?/

Megosztás: