Pénteken szenvedte el az amerikai média hosszú idő óta a legmegyszégyenítőbb kudarcát.

THE INTERCEPT

A megszégyenülés orgiáját a CNN indította el, amit szorosan utána követett az MSNBC és a CBS.

De már péntek éjjelre kiderült, hogy az Egyesült Államok legnagyobb és legbefolyásosabb médiumai robbanékony, de totálisan hamis hírt terjesztettek emberek millióinak, miközben nem voltak hajlandóak magyarázatot adni arra, hogy az hogyan történhetett.

A látvány péntek reggel 11-kor kezdődött (new yorki idő szerint), amikor a CNN-en egymást túllicitáló hivalkodással árulták azt a „bomba” hírt, hogy a WikiLeaks tavaly szeptemberben titokban a Trump kampánynak, sőt, magának Donald Trumpnak titokban felajánlotta, hogy a Demokrata Párt Nemzeti Bizottsága (DPNB) e-mailjeihez hozzáférhet mielőtt azokat az interneten nyilvánosságra hozzák. Ahogyan a CNN láttatja a világot, ez náluk azt jelenti, hogy bizonyítják az összejátszást Trump családja és a WikiLeaks között, de – ami még fontosabb – Trump és Oroszország között, mivel az amerikai hírszerzés a WikiLeaks-et „az orosz hírszerzés karjának” tekinti és ezért ugyanígy tekinti azt az amerikai média.

Az egész „leleplezés” egyetlen e-mailen alapult, amit a CNN szerint exkluzív módon kapott meg és tulajdonában van.

Azt állították, az e-mail dátuma szeptember 4, vagyis tíz nappal  azelőtti dátum, mint ahogyan a WikiLeaks a DPNB archívumában lévő e-mailekhez hozzáférést biztosított.

/A cikk csatolja azt a videót, amelyen a CNN showban a három figura őrült izgalomban „tárja fel” a nagy fogást./

Csakhogy egyetlen „kis probléma” volt a történettel. Alapvetően hamis hír volt, ugyanis a Washington Post rámutatott, a szóbanforgó e-mail nem szeptember 4-i, hanem szeptember 14-i dátumú. Vagyis az azután íródott, hogy a WikiLeaks már nyilvánosságra hozta a hozzáférést a DPNB e-mailjeihez.

De a CNN most nem hajlandó elmondani, hogy miként építették fel ilyen agresszivitással a sztorit.

Az ezzel eredetileg előjött CNN-es újságíró, Manu Raju, kongresszusi tudósító végül twitteren  jelezte a korrekciót. A CNN PR osztálya azután azt állította, hogy „több forrás” adott helytelen dátumot neki.

Megosztás: