„A kretén, akit a neokonok a NATO-ban akartak”

BUCHANAN

Pat Buchanan Nixon, Ford és Reagan elnök tanácsadója, történész, publicista, fantasztikus könyvek szerzője Mihail Szaakasvili korábbi grúz elnök legújabb kalandja alkalmával írta cikkét.

Szaakasvili Kijevben azzal fenyegetőzött, hogy leugrik egy ötemeletes ház tetejéről, majd egy kisebb tömeg élén menetelt az ukrán fővárosban.

Ezután leírja Szaakasvili történetét. A 2004-ben Tbilisziben a „rózsák forradalma” nyomán elnöknek megválasztott „csodagyereket” George W. Bush „globális demokrácia keresztes háborúja” idején támogatta.

A 2008 augusztusi pekingi olimpia alatt Szaakasvili hadseregével nekiment Dél-Osszétiának, amely levált Grúziától, amikor Grúzia levált Oroszországtól.

Szaakasvili csapatai megöltek orosz békefenntartókat is. Ami nagy hiba volt. 24 órán belül Putyin harckocsijai és csapatai megfutamították a grúz hadsereget.

Ahogyan a neokonok grúziai imádottját vereség fenyegette, az amerikai külpolitikai elit „orosz agressziót” kiabált, be akarta küldeni a légierőt, Grúziát NATO-taggá akarta tenni és csapatokat akart állomásoztatni a Kaukázusban.

„Mindannyian grúzok vagyunk!” – mennydörögte John McCain.

Szaakasvili 2013-ig volt hatalmon. Utána leszavazták. Korrupcióval vádolták. Ukrajnába menekült, ahol Ogyessza kormányzójává tették. Ami még Ukrajnában is a legkorruptabb tartományok egyike.

2016-ban elmenekült Ukrajnából, miután Porosenko elnököt és patrónusát korrupcióval vádolta. Szeptemberben támogatóival erőszakkal áttört a határon.

Majd kedden jött a tetőre mászás, majd több száz támogatójával a menetelés.

E bohóc tehát Grúzia elnöke volt, akinek dél-osszét kalandja nyomán az amerikai külpolitikai elit háborúra is készen állt Oroszországgal.

Grúziát a NATO-ba akarták vinni.

Három évvel ezelőtt John McCain azt kiáltotta a megválasztott oroszbarát ukrán elnök elleni puccs támogatásakor,  hogy „mindnyájan ukránok vagyunk”.

A puccs után az amerikai elit azt akarta, hogy Putyinnal konfrontálódjon Amerika Krím miatt. Hogy Ukrajnát vigyük a NATO-ba Grúziával együtt és küldjünk Kijevbe halált okozó fegyvereket.

Tényleg nekünk ilyen kretének miatt kell háborúba sodródnunk?

Megosztás: