Elítélő reagálások Trump tegnapi bejelentésére Jeruzsálemről

„Az ENSZ, az Európai Unió és a pápa bírálja Trump Jeruzsálemre vonatkozó bejelentését” címmel a vezető amerikai lap, a New York Times ismerteti azt is, hogy Amerika szövetségesei, mint Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország vezetői szintén elítélték az amerikai elnök azon bejelentését, hogy Jeruzsálemet ismerik el Izrael fővárosának. A bírálók szerint Trump ezen bejelentése súlyosan sérti az ENSZ vonatkozó határozatait és lángba robbanthatja a világ egyik legproblematikusabb konfliktusát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 15 tagjából nyolc ország követelte, hogy holnapra hívják össze annak rendkívüli ülését.

Az amerikai Townhall hírportál ismerteti az amerikai AP hírügynökség bejrúti tudósítását az amerikai elnök Jeruzsálemet illető nyilatkozatára érkezett súlyos tiltakozásokról, palesztin, egyiptomi, jordániai, egyiptomi, török részéről. Idézi ugyanakkor a Nobel-békedíjas Mohammed ElBaradei volt egyiptomi alelnököt, aki azt mondta, az araboknak drasztikusan csökkenteniük kellene az Amerikába áramló dollár milliárdokat, és erősen szűkíteniük kellene a Washingtonnal fennálló diplomáciai, katonai és hírszerzői kapcsolataikat. Hozzátette, ha az arab országok reagálása csak „elítélésekre és korholásokra korlátozódik, akkor a hallgatás lenne a tisztességesebb opció”. A tudósítás Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter azon, Szaúd-Arábiára célzó  kijelentését is idézi, mely szerint ha a térség uralkodói a felét költötték volna Palesztina felszabadítására, mint amit a terrorizmus támogatására és a szomszédok elleni uszításra költöttek, akkor nem kellene ma szembenézni az amerikai önzéssel.

A PressTV, az iráni globális tévéhálózat angol nyelvű adása a témában idézi az iráni külügyminisztérium hivatalos állásfoglalását Trump Jeruzsálemet illető bejelentéséről. E szerint a közel-keleti instabilitás legfontosabb oka a folyamatos izraeli megszállás és az, hogy „az USA szakadatlanul támogatja a cionista rezsimet, megtagadja az elnyomott palesztin néptől azt a jogát, hogy független államot hozzon létre fővárosával, Kelet-Jeruzsálemmel”. Hozzátette, Trump bejelentése „a nemzetközi határozatok kirívó megsértése”.

 (Echo TV nemzetközi lapszemléje, először ma 11:55-kor)

Megosztás: