Mogherini gyászruhában fogadta az amerikai külügyminisztert Brüsszelben

Az amerikai-európai kapcsolatok ilyen szétziláltsága és a nekünk dirigálni akaró központok gyengülése láttán nehéz kivételesen nem Mao Ce-Tung azon mondására gondolni, hogy a világon nagy az anarchia, tehát minden rendben van.

A zűrzavart nem sok minden fejezte ki jobban, mint a belga fővárosba érkezett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter és Mogherini uniós külpolitikai főbiztos közös sajtótájékoztatója, amelyről az amerikai Politico brüsszeli kiadása nem csak írt, de olyan vészterhes fotót közölt róla, ami köteteknél többet mond a transzatlanti viszony mai állásáról.

A Politico helyszíni beszámolója a két politikusról e sajtótájékoztatón felvett fotó alatt ezzel az egyetlen mondatot tartalmazó bekezdéssel kezdődik: „Federica Mogherini, az EU csúcsdiplomatája úgy nézett ki, hogy boldogabban érezné magát egy fogorvos székében”. Miközben valóban nagyon morózusan néz Tillersonra.

A második bekezdés felütése sem marad el az előbbitől: „Az Európai Tanács pódiumán állva és temetéshez illető fekete ruhát viselve Mogherini kedden üdvözölte Rex Tillerson amerikai külügyminisztert mindazzal a melegséggel, mint ami Helsinkiben van egy decemberi napon.”

Tillerson két napra érkezett Brüsszelbe, hogy uniós diplomatákkal és NATO külügyminiszterekkel tárgyaljon azon feszültséghalmazról, amely Trump elnöksége idején terheli Washington és Európa viszonyát.

Tillerson még nem nevezte meg nagykövetjelöltjét az EU-ba, mely ordító űr, írja a tudósítás, de jelzésértékű volt, amikor Tillerson röviden megállt az amerikai nagykövetségnél és az ottani alkalmazottakhoz beszélt – főként azon költségmegtakarításokról, amelyeket ő fog foganatosítani a külügyminisztériumban.

Sok minden feszíti a két partner viszonyát. Így Trump általános kétértelmű viszonya Európával.

Vitái Merkellel a katonai kiadásokról, kiszállása a párizsi klímaegyezményből, a Kínát és Oroszországot érintő viszonya, az iráni nukleáris megállapodásból való kifarolása és legutóbbi veszekedése Theresa May brit miniszterelnökkel egy szélsőjobboldali brit párt „muzulmánellenes” videójának megosztása miatt.

A találkozó sikeres kimenetelét azon hírek sem segítették, hogy Tillersonnak hamarosan át kell adnia a helyét Mike Pompeónak, a CIA jelenlegi igazgatójának.

Mindehhez hozzájárult még az is, hogy Trump várhatóan ma budapesti idő szerint este 7-kor akarja bejelenteni azt a már most óriási vihart kiváltott bejelentését, hogy nyilvánosan Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként.

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/mogherini-gyaszruhaban-fogadta-az-amerikai-kulugyminisztert-brusszelben-2542339/?utm_source=Napi+h%C3%ADrlev%C3%A9l+a+Magyar+Id%C5%91k+kiemelt+h%C3%ADreir%C5%91l&utm_campaign=e0148e0b16-hirlevel&utm_medium=email&utm_term=0_4fe27455be-e0148e0b16-181179461

 

Megosztás: