Frankfurti ítélet: a Kuwait Airways nyugodtan elutasíthatja izraeli állampolgárok reptetését

FOCUS

A Kuwait Airways légitársaságot nem lehet kötelezni arra, hogy izraeli állampolgárokat szállítson. A döntést Frankfurtban, a tartományi bíróság hozta meg. A bírók ezzel elutasították egy utasnak a panaszát a társaság ellen és azt is, hogy kárpótlást kapjon.

Az izraeli felperes ügyvédjét „mélyen sokkolta” a döntés és fellebbezni fog. A németországi zsidók központi tanácsa követeli a német kormánytól, hogy „vizsgáljon meg mindenfajta jogi lehetőséget, hogy Németországban ilyen diszkriminatív esetek ne fordulhassanak elő a jövőben”. Hozzátették, „elviselhetetlen”, hogy Németországban is érvényes legyen egy „mélyen antiszemita nemzeti törvény”. Azt is hozzátették, hogy „A kuvaiti, Izraelt bojkottáló törvény a nemzeti szocialisták idején gyakorolt zsidóüldözés legrosszabb korszakára emlékeztet”.

Nathan Gelbart, a főperes ügyvédje „a demokráciára és Németországra nézve szégyenteljesnek” nevezte az ítéletet, ami „nem maradhat”, mondta.

A vádló Frankfurtból Bangkokba akart repülni úgy, hogy Kuwaitban szállt volna át. Amikor a légitársaság megtudta, hogy izraeli állampolgársága van, törölte jegyét egy 1964-es törvényre hivatkozva, amely nem teszi lehetővé az ilyen állampolgárok utazását. Kuwait nem ismeri el Izraelt.

Megosztás: