Varga Domokos György új regénye Budaházyék kiszabadításáért

Szinte mindenki előtt ismert az, hogy a Handó-féle igazságügyi rendszer milyen kegyetlenül bánt és bánik egy nagyon tisztességes emberrel, akinek a neve Budaházy György.

Az a bírósági rendszer, amely a tíz emberéletet és iszonyatos szenvedést okozó iszapmerénylet tetteseit felmentette.

Most a kiváló szerző, Varga Domokos György Budaházyról írt könyvet.

Az alábbiakban már az övé a szó.

 

Kedves Barátom!

Írtam egy nagyon mai nagyregényt. Abó és Robó, ez a címe. Annyira mai, és annyira a mai valóságunkból merítkezik, hogy kénytelen voltam odaírni a legelejére: „Ez egy regény. Kéretik így olvasni. Akkor is, ha úgy tűnne, hogy nem az.”

Mielőtt mondandóm lényegére térhetnék, röviden szólnom kell a történetről s a mű szellemiségéről. Ehhez kiváló irodalmárunk, Csernák Árpád (a Búvópatak folyóirat főszerkesztője) véleményét idézném ide:

Varga Domokos György jeles írónk és újságírónk új regényt írt. Ez már önmagában „hőstett” a jelenlegi magyarországi szellemi közegben, ahol egyre kevesebben és egyre kevesebbet olvasnak irodalmat. Aktuálpolitikát, újságot többen. Ebben a regényben nagyszerű arányban keveredik mese és valóság: a tudományos-fantasztikus irodalom, a családtörténet, a költészet – a politikai közbeszéd legfrissebb témáival. Így jó esély van arra, hogy ezt a regényt mégis sokan elolvassák.

Rubik Lászlót, a történet elbeszélőjét azzal bízza meg a világ leghatalmasabb informatikai cégének vezetője, hogy készítse el a világ első igazán emberszabású robotját. Nem mellékes, hogy mi indította arra, a mesterséges intelligencia temérdek tudósa közül éppen egy magyart válasszon: „az a különleges kettős világlátás, amely a bűvös kockát is megteremtette, s amelynek jóvoltából a magyar nemzet – kicsinysége ellenére – annyi feltalálót, s köztük annyi számítógépes zsenit is adott a világnak”.

Rubik László tizenöt éves gyermekének, Abónak nincs, és már nem is lesz testvére. A világ első igazán emberszabású robotja, Robó ezért „születik meg” Abó öccseként…

Az író mesterien szövi a történet szálait, és a fiktív személyek, misztikus elemek harmonikusan kapcsolódnak valóságos személyekhez, mai korszakos eseményekhez. Ahogy a szerző más műveire, erre is jellemző az érdekfeszítő mesemondás, a filozofikus és lélektanilag alaposan átgondolt motívumok, a hitnek és a hazaszeretetnek a fontossága.

Kedves Barátom!

Abó, a regény tizenéves hőse mindent elkövet a radikális hazafiak, Budaházy György és társai kiszabadításáért; még emberszabású öccsét, Robót sem rest bevetni. E terjedelmes, mégis sűrű szövésű, egyszerre szépirodalmi, közéleti és filozófiai művemnek egyik fontos szála a Budaházy-ügy. Bátor hazafiainkat a közvélekedés mind a mai napig veszélyes elemeknek tartja, s nem hajlandó meglátni bennük 2006 pesti srácait. Pedig a szív 1956-ban és 2006-ban ugyanúgy dobbant.

Nagyon nehéz ezt ma elfogadtatni a hazai és külföldi közvéleménnyel. Ezért is tart még a rabságuk. S ezért is gondoltam arra, hogy egy – szándékom szerint – szépen és igényesen megírt, valós idejű nagyregény segítségével jobban el lehet érni a körülöttünk élő embereket, könnyebben meg lehet érinteni a szívüket, s talán meg lehet bontani az előítélet vaskos falát. Ehhez azonban arra van szükség, hogy minél többen legyenek széles e hazában, de még a határon túl is, akikhez eljut az Abó és Robó megszületésének híre.

Regényemet a Püski Kiadó jelenteti meg 2017. november végén. Az 576 oldalas könyv bolti ára 4990 Ft. Aki a Szkíta Kézműves Boltban (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 6., t: 06 1 317 6567, http://szkitabolt.hu/) szerezné be vagy rendelné meg, példányonként 2000 Ft-tal támogatná a nehéz helyzetbe került Budaházy Györgyöt meg a Hunnia-ügy többi vádlottját és családját. Azt hiszem, szép karácsonyi ajándék lenne. S nem csak annak, aki kapja.

Barátsággal:

Dombi

(Varga Domokos György

dombi52@t-online.hu)

Megosztás: