Mogherini több pénzt akar az orosz „propaganda” elleni harcra

EUOBSERVER

Az EU további összegeket akar az orosz propaganda elleni harcára, de nagyon valószínű,  hogy nem kap.

Az ezzel kapcsolatos kétely rögtön azután merült fel,  hogy Federica Mogherini, az EU külpolitikai főbiztosa tegnap az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozóján „további erőforrásokat” javasolt a Stratcom ellenpropaganda egységnek.

Azt mondta, hogy a pénz azért is kellene, mert akkor „szélesebb körben” lehetne közvetíteni az EU „pozitív programját”.

Aggályát fejezte ki külön azért is, hogy – szerinte – milyen veszélyes „propaganda” hatást fejt ki Oroszország a Nyugat-Balkánra.

Az EU-nak 14 mellékállású diplomatája dolgozik azon, hogy visszaverjék az orosz „dezinformációt” Kelet-Európában.

Mogherini további pénzigényét tizenegy tagország támogatja: Észtország, Horvátország, Hollandia, a Cseh Köztársaság, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.

Mogherini szerint Oroszország „fegyverként veti be az információt” és az államilag működtetett médiaszervezeteit arra használja, hogy álhíreket és áltörténeteket dobjon be azért, hogy a Nyugaton viszályt keltsen.

Egy névtelenül nyilatkozó diplomata szerint azonban „igen nagy az esélye” annak, hogy az uniós tagországok fővárosaiban nem fogják jóváhagyni Mogherini kérését és hogy őt sem igazán érdekli az egész, csak meg akar szabadulni az állandó vegzálástól az ügyben.

Megosztás: