Tusk: senki nem sajátíthatja ki a lengyel hazafiságot

Donald Tusk, az Európai Tanács európaiunionizált lengyel elnöke, volt lengyel miniszterelnök, is megjelent a lengyel függetlenségről Varsóban szombaton tartott megemlékezésen.

Donald Tusk, az Európai Tanács európaiunionizált lengyel elnöke, volt lengyel miniszterelnök, megjelent a lengyel függetlenségről Varsóban szombaton tartott megemlékezésen, jelenti az Euobserver nevű brüsszeli uniós szakportál, már az első mondatban hozzátéve, hogy azt egy olyan felvonulás zavarta meg, amelyen részt vettek „neonácik” és a fehérek felsőbbrendűségét hirdetők.

A gyülekezés előtt Tusk elmondta újságíróknak, hogy Lengyelország 1918-as függetlenségi napja „minden lengyelnek és nem csak egy pártnak az ünnepe”. Hogy ezt ki vonta kétségbe, arról a Tusk-barát cikk elfelejt beszámolni.

Tusk a biztonság kedvéért így ismételte meg mondókáját: „Lengyelországban egyetlen politikusnak se volt és nincs is monopóliuma a hazafiságot illetően”. A cikk arra sem szolgáltat legalább egy példát, hogy ennek mondta volna valaki az ellenkezőjét. De azt leszögezi: Tusk nyilatkozatai a kormányzó konzervatív és „nacionalista” Jog és Igazságosság (PiS) párt ellen irányultak.

Az írás ezután felsorolja a 2015-ben megválasztott lengyel kormány „bűneit” (média, bíróságok, stb.), majd azt írja, a PiS-nek Brüsszellel való összeütközését részben Beata Szydlo miniszterelnök (a cikk szerint „pártelnök”) és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó párt elnöke vezeti.

A párt nacionalizmust szít és előmozdítja a „fehér római katolikus azonosságot, a menekülteket ketyegő időzített bombáknak” nevezve. Írja az a lap, amelynek semmi baja nem lenne akkor, ha egy miniszterelnök a transzgender azonosságtalanságot mozdítaná elő.

 

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/tusk-senki-nem-sajatithatja-ki-lengyel-hazafisagot-2449390/?utm_source=Napi+h%C3%ADrlev%C3%A9l+a+Magyar+Id%C5%91k+kiemelt+h%C3%ADreir%C5%91l&utm_campaign=43ce5155a4-hirlevel&utm_medium=email&utm_term=0_4fe27455be-43ce5155a4-181179461

 

 

Megosztás: