Nem lesz karácsonyi vásár a Champs-Elysées-n, de a ramadán parti marad

Párizsban a Champs-Élysées sugárúton szokás szerint megrendezett karácsonyi vásárt lefújták, jelenti a Voice of Europe, holott azt tekintik a francia főváros fő karácsonyi vásárának és évente oda 15 millió ember látogat el. Ugyanakkor, jegyzi meg az erről szóló beszámoló, évente tartanak külön ramadán partit Párizsban.

A Magyarország elleni brüsszeli eljárásoknak mindig örvendő Politico amerikai hírportál brüsszeli kiadása dühödten ír arról, hogy a jelek szerint Málta lesz az „új Lengyelország és Magyarország”. Ugyanis az Európai Parlamentben az Európai Néppárt, a zöldek, a liberálisok és a radikális baloldal együttesen fogalmaztak meg határozatot, amelyről a héten szavaznak, egyebek között követelve a Máltán megölt tényfeltáró újságíró halálának azonnali és alapos kivizsgálását. A portál felteszi a kérdést, vajon politikai nyereségért rontottak e pártok együtt az ottani kis szocialista kormánynak?

Németországban a politikai pártok nehezen jutnak előre az előzetes koalíciós alkudozásokon, és csütörtököt szabták meg határidőnek arra,  hogy megállapodást hozzanak létre, amely már megnyitja az utat a hivatalos koalíciós tárgyalásoknak, jelenti a brit Financial Times. A napilap komoly nézeteltérésekről számol be minden téren, kezdve a menekültpolitikától az energia kérdésén át az éghajlatváltozásig. De a legnehezebben az Európával kapcsolatos jövőbeni kormányzati álláspontban tudnak megegyezni, azaz, hogy milyen választ adjanak Macron francia elnök javaslatára az EU megreformálásáról.

Az amerikai Wall Street Journal arról jelent, hogy egy évtized óta most először csökken az amerikai egyetemekre jelentkező külföldi diákok száma, de ebben csak egyik ok az aggodalom, hogy a Trump-kormány szigorítja az ország határain az ellenőrzést. A csökkenés országosan 3,3 % volt a tavaly beiratkozottak esetében az előző évihez képest.

Az Egyesült Államok törvényhozói jogszabályokkal akarják megtiltani mindenfajta pénzügyi és katonai segítséget olyan országok számára, amelyek az ENSZ-ben ellenzik Washington külpolitikáját, jelenti az orosz Russia Today tévéhálózat angol nyelvű szolgálata. A republikánus képviselők által benyújtandó törvényjavaslat egyes országoknak az ENSZ-ben eddig tanúsított magatartására alapul, elsősorban az Egyesült Államok elleni következetes szavazásokat figyelembe véve.  Százalékban kifejezve Izrael szavaz a legtöbbször az Egyesült Államokkal. Azt Kanada, majd Ukrajna követi. 

Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor

 

Megosztás: