„Az EU a cseh polgárok gyomrában kezdődik”

Az amerikai CNN tévéhálózat arról tudósít, hogy a szingapúri lett a világ „legerősebb” útlevele. A rangsort annak alapján állítják össze, hogy az adott útlevéltulajdonos hány országba utazhat vízummentesen, illetve kaphat a helyszínen vízumot. Ez Szingapúr esetében 159 ország. Azt követi Németország 158 országgal. Magyarország a világ kilencedik legerősebb útlevele 150 országgal.

Egyáltalában nem lenne „a valóságtól elrugaszkodott” az a helyzet, hogy Carles Puigdemont katalán vezető politikai menedéket kapjon Belgiumban azután, hogy a madridi kormány pénteken eltávolította őt hivatalából és feloszlatta a katalán parlamentet, idézi a belga bevándorlási ügyek miniszterét  a brit Reuters hírügynökség hozzátéve, hogy Belgium az Unió azon kevés országának egyike, ahol uniós állampolgárok politikai menedéket kérhetnek.

Ma reggel először nyitják meg kapuikat Katalónia regionális minisztériumai úgy, hogy azokat közvetlenül a madridi kormány irányítja. A nagy kérdés, hogy miként reagálnak a hivatalukból eltávolított szeparatista miniszterek. Ha Carles Puigdment katalán elnök vagy kabinetje tagjai úgy akarnának visszatérni, mintha semmi nem történt volna, a rendőrség közbeléphet és csúnya dolgokra kerülhet sor, írja  az amerikai Politico brüsszeli szerkesztésű kiadása.

A Katalóniából tudósító New York Times írásából is kiderül, hogy ott rendkívül sok a bizonytalan tényező és így nem lehet tudni, mi történik ma vagy később. A katalán parlament vezetése inkább az elnököt támogatja és azt, hogy a madridi feloszlatás helyett folytassák a munkát, de a tagok esetében már az is fontos tényező, hogy fizetésüket Madridból kapják. Puigdemont elnök a hét végét városában, Gironában töltötte, ahol a városi épületekről eltávolították a spanyol zászlókat.

A brüsszeli uniós szakportál, az Euractiv hosszú interjút készített Tomas Zdechovsky-val, a kereszténydemokrata Csehszlovák Néppárt európai parlamenti képviselőjével. Az interjú azt a címet kapta, hogy „Az EU a cseh polgárok gyomrában kezdődik” és abból kiderül,  hogy a csehek tömegeinek nagyon  nem tetszik, hogy Németországban olcsóbb és jobb minőségű élelmiszereket vásárolhatnak, mint saját hazájukban és számukra az EU-val kapcsolatban az élelmiszerek kettős minőségének a kérdése a legfontosabb.

/Echo TV nemzetközi sajtószemléje, először 11:55-kor/

Megosztás: